Lover tiltak for stedlig ledelse etter bekymringsmelding

– De ortopediske spesialistene ved UNN Harstad når ikke frem til ledelsen med sine bekymringer og behov.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overlege Rolf Arne Iversen ved UNN Harstad. Arkivfoto.

Det skrev nylig overlegekollegiet ved UNN Harstad i et brev til styret og ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Bekymringsmeldingen dreier seg om bemanningssituasjonen ved ortopediske seksjon ved UNN Harstad, ledelsen ved Nevro, ortopedi- og rehabiliteringsklinikken og organisasjonsstrukturen ved UNN.
«Dysfunksjonell organisering»
– Ortopedisk seksjon ved UNN Harstad har de siste årene fått betydelig større arbeidsbelastning i forbindelse med at opptaksområdet for de akutte ortopediske tilstandene har økt. Dette flere øyeblikkelig hjelp-operasjoner på vakttid, og dermed mer arbeidsbelastning på overlegene, skriver de.

De frykter videre at UNN skal miste flere kompetente spesialister på grunn av «dysfunksjonell organisering» og fremmer tre tiltak de mener er helst nødvendige for å unngå spesialistflukt fra sykehuset.

De mener klinikkstrukturen må endres, slik at klinikkene ved Harstad og Narvik må etableres med lokal stedlig ledelse og eget budsjett. Videre må rekruttering av legespesialister til UNN formaliseres og ivaretas på en god måte, skriver de.

I et svar på bekymringsmeldingen peker konstituert UNN-direktør Marit Lind, på UNN-styrets vedtak fra 2017 om Oppfølging av Nasjonal helse- og sykehusplan – stedlig ledelse, der de erkjenner «behovet for lokal koordinering av driften på lokalsykehusene UNN Harstad og Narvik ikke har vært håndtert godt nok».

Hun skriver videre at hun tar bekymringen på alvor, og lover å følge opp med ulike tiltak

– Organisasjonsstrukturen i UNN er krevende. Dette gir seg utslag i flere utfordringer for både ansatte og ledere på alle våre driftssteder. To konkrete utfordringer er å få tilstrekkelig tid til lokal tilstedeværelse for linjeledere som har drift mange steder, samt god håndtering av prosesser som krever koordinering på tvers av organisatoriske enheter, skriver Lind videre i sitt svar.

Les overlegenes bekymringsmelding her

Les UNN-direktørens svar her

Overfor Dagens Medisin viser også Lind til fjorårets vedtak.

– Stortinget vedtok i 2016 at landets sykehus skal ha stedlig ledelse, hva er årsaken til at dere ikke får dette til her?

– Styret i UNN gjorde i 2017 vedtak i sak «Oppfølging av Nasjonal helse- og sykehusplan – stedlig ledelse». Som du vil se av vedtakspunktene 2 og 3 i svarbrevet mitt, har UNN stedlig ledelse, men vi erkjente behovet for å styrke den lokale koordineringen på lokalsykehusene da den ikke var håndtert godt nok. Dette var bakgrunnen for opprettelsen av stedlige ledere både i UNN Harstad og UNN Narvik. Disse funksjonen kom på plass fra 1.januar, sier Lind til Dagens Medisin.

De tre overlegene som på vegne av overlegekollegiet skrev bekymringsmeldingen er Anders Norgård, overlege ved kirurgisk avdeling, Maria Serafia Fjellstad, konstituert overlege ved medisinsk avdeling og Rolf Arne Iversen, overlege ved Anestesiavdelingen.

Powered by Labrador CMS