Ikke feil å anbefale mat fremfor kosttilskudd

Noen har behov for kosttilskudd i perioder av livet. Det blir imidlertid ikke riktig å anbefale kosttilskudd til alle for å bøte på et kosthold som ikke gir oss næringsstoffene vi trenger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Thea Myklebust-Hansen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Innlegg: Thea Myklebust-Hansen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Mona Bjelland, fagsjef for ernæring ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

VI ER ENIGE med Øygunn Leite Kallevik, som i sitt innlegg i Dagens Medisin skriver at det behøves et økt fokus på jod-status hos norske gravide og ammende.

Vi er imidlertid ikke enige i at jod-tilskudd automatisk er det eneste rette tiltaket ved jodmangel. Vi har, i motsetning til Kallevik, stor tillit til at helsemyndighetene kan gi gode og faglig forankrede kostholdsråd, inklusiv råd om melk og meieriprodukter som en kilde til jod.

SAMMENHENG. Melk og meieriprodukter er næringsrike matvarer, som i tillegg til å være den største kilden til jod, også er rik på proteiner, kalsium, B12, B2 og fosfor. På bakgrunn av dette anbefaler helsemyndighetene at vi får i oss tre magre meieriprodukter hver dag, som en del av de tolv offisielle kostrådene. Dersom man følger disse rådene, kan man få i seg alle næringsstoffene man trenger, uten behov for tilskudd. Det kan imidlertid være behov for ekstra tilskudd i perioder av livet.

JOD-KILDENE. Kostrådene må ses i sammenheng med hverandre. Som vi tidligere har presisert, er melk og meieriprodukter, sammen med hvit fisk, de viktigste kildene til jod i Norge. Tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag vil være et godt grunnlag for å få i seg nok jod, dersom man også spiser hvit fisk 2-3 ganger i uken og som pålegg. Det er ikke vanskelig å få i seg tre porsjoner og det trenger ikke være 6 dl melk.

Mona Bjelland, fagsjef for ernæring ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Kalleviks argument om at melk og meieriprodukter ikke skulle være noen god jod-kilde fordi mange ikke tåler melk, holder ikke mål. Det er riktig at enkelte grupper i befolkningen ikke tåler laktose, men det finnes laktosefri melk og -meieriprodukter som inneholder de samme næringsstoffene som vanlig melk, unntatt nettopp laktose.

TILSKUDD. Dersom man ikke får i seg nok melk og fisk, kan tilskudd være aktuelt. Her er vi helt enige med Kallevik. Dette gjelder særlig for gravide og ammende, da deres jod-behov er høyere enn for resten av befolkningen. Det er likevel ikke et motsetningsforhold mellom tilskudd – og det å følge kostrådene.

Fisk og meieriprodukter bør inngå i kostholdet, da disse matvarene også er viktige kilder til andre næringsstoffer som er viktige både for mor og barn.

PÅ HELSA LØS. Gravide og ammende får ikke i seg nok jod, og fokuset på dette må økes. Dette er vi også enige med Kallevik i. Vi er imidlertid ikke enige i at hele løsningen ligger i å gi hele befolkningen tilskudd. Vi bør øke fokuset på kostrådene ettersom de fleste vil dra svært god nytte av å følge disse både med tanke på jod, men også med tanke på de andre næringsstoffene.

Stadig nye mattrender, der hele matvaregrupper kuttes ut, kan faktisk gå på helsa løs. De fleste kan nok enes om at det vil være en dårlig strategi å automatisk bøte på med kosttilskudd når man ser at inntaket av stadig nye vitaminer eller mineraler synker.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS