Vinn-vinn med selvhjelpspasienter

Pasienter som får mulighet til å hjelpe seg selv, opplever gjerne trygghet og mestring. Ny teknologi gjør dette mulig – og sparer samfunnet for store utgifter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Mette Engebretsen, Head of Market Access & Public Affairs i Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care

VÅRE SAMLEDE helseutgifter var i 2017 på hele 342 milliarder kroner, mens Folketrygdens utgifter var på om lag 410 milliarder kroner. Disse utgiftene har økt år for år og vil øke enda raskere i årene fremover. Årsak: Flere eldre og flere kronisk syke med sykdommer som utvikler seg langsomt og som man lever lenge med, som for eksempel diabetes, revmatisme, nevrologi, hjertesykdommer og andre lidelser.

Samtidig blir vi relativt færre i yrkesaktiv alder. I sum betyr dette redusert økonomisk handlingsrom og et velferdssamfunn under press.

VARSELLAMPENE BLINKER. Det er behov for nye grep for å sikre at vi bruker ressursene mer effektivt og for å få mer ut av hver helsekrone i fremtiden. Mange gode tiltak løftes frem, alt fra forebygging, bedre prioritering til kostnadskontroll og effektivisering. Etablering av pakkeforløp, som er hentet fra Danmark, er eksempel på ett særskilt tiltak med gode resultater. Men det som ennå ikke har vært fremme i diskusjonene, er tilrettelegging for at flere kan bli selvhjelpspasienter.

Den diskusjonen bør vi ta. Snarest mulig.

HJELP TIL SELVHJELP. Dette bør være et viktig satsingsområde. I Danmark har de utviklet ordninger for å legge til rette for «SelfCare-pasienter», såkalte selvhjelpspasienter. Dette handler selvfølgelig ikke om å overlate pasientene til seg selv, men om å legge til rette for at pasientene tar i bruk egne ressurser for å ivareta eller fremme egen helse. I Danmark begrunner de dette først og fremst med myndiggjøring av pasientene. Dette skal gjøres på en måte som gir mestring for den enkelte og reduserer opplevelsen av medikalisering.

Svært mange mennesker lever med kroniske sykdommer hvor de bidrar i sin egen behandling. Teknologiske nyvinninger vil gjøre dette mer vanlig i årene som kommer. Mange dialysepasienter i Danmark er selvhjelpspasienter. De får opplæring og praktisk tilrettelegging slik at de kan ta ansvar for egen dialysebehandling. Dette har gitt gode resultater. Pasientene opplever større fleksibilitet og mestring, og det er positive effekter både på egen livskvalitet og helse. I tillegg er det god ressursbruk.

DIABETES. Personer med diabetes kan bli de første «selvhjelpspasientene» i Norge. Å settes i stand til å behandle seg selv, høres kanskje skummelt ut. I Norge er det særlig personer med diabetes som har erfaring med egenbehandling. Hver eneste dag måler flere tusen sine blodsukkernivåer, tar medisiner eller setter insulinsprøyter. De fleste håndterer dette på en god måte.

Den største delen av behandlingen er egenbehandling hos personer med diabetes. Det ligger derfor til rette for at personer med diabetes kan bli de første selvhjelpspasientene i Norge, men det vil kreve systematisk tilrettelegging: I form av informasjon, dyktiggjøring av pasientene og tilrettelegging for produkter og tjenester som kan fremme og støtte god egenbehandling.

EGEN APP. Det finnes allerede gode, teknologiske løsninger, eksempelvis en app som hjelper personer med diabetes til å holde oversikt over eget blodsukkernivå, og gir råd og støtte for hvordan blodsukkeret kan holdes mest mulig stabilt. Appen kan knyttes direkte til blodsukkerapparatet og har god funksjonalitet. Det gir personen med diabetes innsikt i eget sykdomsbilde og mulighet til å ta ansvar for egen helse.

Storsamfunnet burde stimulere til mer bruk av slike løsninger, som sikrer livskvalitet for pasientene. Dessverre mangler vi ordninger som motiverer til utvikling eller bruk av slike løsninger. Det bør vi gjøre noe med. Der det ligger til rette for det, bør vi få på plass løsninger som stimulerer til å utvikle og bruke innovative produkter og tjenester som kan gi pasientene trygghet og sikre god egenbehandling. Dette er et viktig skritt på veien mot at flere pasienter kan bli selvhjelpspasienter og mestre egen sykdom, samtidig som vi får brukt ressursene mer effektivt og får mer ut av hver helsekrone.

HVA SKJER? Tar du utfordringen, helseminister Bent Høie? Innføring av pakkeforløp har vært en suksess, både for å sikre medbestemmelse og forutsigbarhet for pasientene, men også for å gi mer effektiv behandling i helsetjenesten. Tilrettelegging for at flere pasienter kan bli selvhjelpspasienter, har et potensial for tilsvarende gevinster.

I forbindelse med lanseringen av Nasjonal diabetesplan var statsråd Bent Høie tydelig på at en like viktig oppgave som forebygging og behandling av diabetes, er å hjelpe personer med diabetes til å mestre livet. Tilsvarende gjelder for mange andre pasientgrupper. Vi vil derfor utfordre statsråden: Når kommer selvhjelpspasientene?

Oppgitt interessekonflikt/disclaimer: Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care er en del av Roche-gruppen, som har mer enn 40 års erfaring med å utvikle medisinsk utstyr til egenkontroll og behandling av pasienter med diabetes.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2018

Powered by Labrador CMS