Klar tale fra Legeforeningen

Legeforeningen har vært utålmodig – og vi fortsetter kampen for fastlegeordningen inn mot statsbudsjettet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Marit Hermansen, legepresident

Innlegg: Marit Hermansen, president i Legeforeningen

LEGEFORENINGEN ER på ingen måte avvæpnet i kampen for fastlegeordningen, slik fastlege Sven Richard Haugvik skriver i Dagens Medisin (14/2018).

Legeforeningen har i lengre tid påpekt de store utfordringene, basert på alle de historiene vi får høre fra våre fastlegemedlemmer.

Det er ikke uten grunn at den alvorlige situasjonen i fastlegeordningen kalles en «varslet krise». Rekrutteringskrisen lar seg ikke lenger ignorere.

VIKTIG ERKJENNELSE. Partene vi diskuterer fastlegeordningen med, gjentar nå vår virkelighetsbeskrivelse. Det er i seg selv en viktig erkjennelse, godt hjulpet av kritiske tilbakemeldinger fra en hel rekke fastleger og kommuner rundt om i landet.

Etter stort trykk fra Legeforeningen ble blant annet trepartssamarbeidet etablert, og en egen tiltaksliste for fastlegeordningen ble klubbet gjennom på Stortinget.

Vi har vært utålmodige og krevd konkret handling, i tråd med resolusjonen som ble enstemmig vedtatt på vårt landsstyremøte.

VI GIR OSS IKKE. Den siste tiden har vi også sett en markant politisk bevegelse. Senest i august gikk helseminister Bent Høie (H) selv ut og etterlyste strakstiltak, som blant annet reduksjon i listelengdene. Lovnader hjelper derimot lite, om det ikke følges opp med handling.

Vi fortsetter derfor kampen for fastlegeordningen inn mot statsbudsjettet. 500 flere ALIS-stillinger årlig og en forpliktende opptrappingsplan er vår klare forventning. Legeforeningen gir seg ikke før pasientene, kommunene og legene har fått tilbake en stabil fastlegeordning.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2018

Powered by Labrador CMS