«Det blir interessant å se om Mjåset kan tenke seg å vente til 2021»

– Både Bent Høie og Marit Hermansen kan forlate helse-politikkens maktadel våren 2021.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MARIT HERMANSEN varsler nå, ni måneder før en ny legepresident skal velges, at hun er klar for to nye år. Både Allmennlegeforeningen og Overlegeforeningen bekrefter at de støtter hennes kandidatur, noe som gjør at fastlegen fra Kirkenær kan belage seg på å sitte maksimal tid – seks år – som foreningens øverste, valgte leder.
Ved at hun allerede nå høyst sannsynlig har et solid flertall av delegatene bak seg, så kommer hun også en potensiell strid om ledervervet i forkjøpet. Den aktuelle utfordreren, visepresident Christer Mjåset, synes dermed å være parkert.
NEVROKIRURGEN og forfatteren fra Lillehammer er et konkurransemenneske – og ikke kjent for å stille til start med mål om kun å delta. Det blir interessant å se om Mjåset kan tenke seg å vente til 2021 med eventuelt å gå til topps i foreningen, eller om han opplever den allerede avklarte støtten til Hermansen som en provokasjon mot hans innsats og kandidatur.
Marit Hermansen mener hun kan vise til solide resultater som president, og at Legeforeningen under hennes ledelse fremstår samlet og med kraft i den helsepolitiske debatten. Begge deler har hun rett i. Hermansen er en lagspiller, med en passe miks av selvtillit og ydmykhet. Hun er seriøs og tydelig, og hun kan være tøff i møte med politisk ledelse og helsemyndighetene. Likevel er hun ordentlig og skikkelig også i møter med dem hun måtte være uenig med. I en offentlig debatt hvor folk iblant tillegger andre meninger de ikke har, er redelighet en egenskap vi bør holde høyt hos ledere.
LEGEFORENINGEN er ikke alene om å ha annonsert avklaringer om fremtidige veivalg. Helseminister Bent Høie (H) fortalte 29. august at han har søkt stillingen som fylkesmann i Rogaland. I 2021 vil Høie ha vært innvalgt på Stortinget i over 20 år, og Høyre-nestlederen argumenterer med at det er «på tide å slippe andre til». Får Høie embetet i hjemfylket, kan han tidligst tiltre når inneværende stortingsperiode avsluttes høsten 2021. Dermed kan Høie også fortsette som helseminister i Solberg-regjeringen ut denne stortingsperioden.
Helt utenkelig er det ikke. Bent Høie melder selv at han er svært motivert til å fortsette i jobben. Han nyter stor tillit hos statsminister Erna Solberg (H). Det er heller ingen opplagte arvtakere i Høyre til å fylle jobben som helseminister, og regjeringen synes ikke å ha andre politiske planer på feltet enn å jobbe videre med «pasientens helsetjeneste».
FLERE ukjente faktorer kan imidlertid påvirke dette bildet, slik at Bent Høie må gå av som statsråd før 2021. En mulig utvidelse av regjeringen med Kristelig Folkeparti vil føre til rokkeringer. Det er fullt mulig å se for seg lederen av helsekomiteen på Stortinget, Olaug Bollestad, som ny helseminister.
Så er det selvsagt den betydelige ulempen – og slitasjen – det innebærer å sitte på oppsigelse. Alle vet at Bent Høie skal ut. Jo nærmere vi kommer 2021, desto nærmere vil Høie oppleves som fortidens mann i helsepolitikken. En ordre fra Høie vil kunne oppleves som et «synspunkt». Det er rett og slett slik vi mennesker er skrudd sammen.
ER DET én person som likevel kan motvirke disse «tyngdelovene», så er det Bent Høie. Hans interesse og kunnskaper på helsefeltet samt store arbeidskapasitet har gjort ham til tidenes lengstsittende helseminister. Det kan ikke utelukkes at han vil holde seg i «bokseringen» helt frem til høsten 2021. Det er et sympatisk trekk ved Høie at han søker en ny samfunnsrolle som fylkesmann-stillingen innebærer. Høie kunne enkelt ha tre- eller firedoblet lønnen sin som PR-mann, slik tidligere helseministre har gjort før ham.
Ett scenario er at statsministeren ønsker å gå inn i stortingsvalget 2021 med en helseminister som skal være med videre i politikken. Slik sett er en mulig spådom at både Bent Høie og Marit Hermansen forlater helsepolitikkens maktadel våren 2021.

Powered by Labrador CMS