President i Legeforeningen, Marit Hermansen, er fornøyd med regjeringens forsøksprosjekt om legevaktslegene. Foto: Lasse Moe

30 millioner til å avlaste fastlegene i legevaktsarbeid

I et nytt pilotprosjekt til 30 millioner kroner skal legevaktslegen alltid ha en spesialist å rådføre seg med.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er noe av innholdet i et pilotprosjekt som regjeringen står bak, der målet er å se om interkommunalt samarbeid kan gjøre arbeidet mindre belastende.

Det er etter kartleggingen av fastlegenes arbeidsoppgaver, som blant annet viste at legevakt utgjør en stor del av arbeidsbyrden for fastleger, at prosjektet kommer i gang, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

– Nå prøver vi ut hvordan vi kan gjøre legevaktarbeidet mindre belastende samtidig som brukerne får et bedre tilbud. I den nye piloten sørger vi for at legevaktslegen alltid har en spesialist å rådføre seg med, at sykehusene og kommunene inngår et forpliktende samarbeid om akuttberedskapen, at moderne kommunikasjonsløsninger blir tatt i bruk og at telefonveiledningen til innbyggerne blir bedre, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.
Sunnfjord og Ytre Sogn interkommunale legevakt og Romsdal interkommunale legevakt er valgt ut til å være med i forsøket.

Piloten skal vare i tre år og det er avsatt 10 millioner kroner årlig.

Legepresident Marit Hermansen er positiv:

– Legevaktlegene har høy arbeidsbelastning i distriktet, og debatten om akuttforskriften viste at bakvaktsordningen er krevende for legene. Vi trenger nye modeller for å sikre god kvalitet og redusere arbeidsbelastning for legene, det er kjempeviktig. Jeg er glad for at Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin skal følge med på og evaluere dette, sier hun til Dagens Medisin.
– Men det er viktig at vi sikrer god kvalitet på akuttmedisin også i distriktene, og at fastlegene fortsatt er bærebjelken i legevakt over hele landet, legger hun til.

Powered by Labrador CMS