ØNSKER: – Legene ønsker et tett samarbeid med både Nav og arbeidsplassen, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen. Foto: Arkiv

Legeforeningen utfordrer arbeidsplassen

Legepresident Marit Hermansen ser også behov for et felles løft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Den aller viktigste arenaen for inkludering er selve arbeidsplassen. Det er som regel samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som avgjør hvor vellykket tilrettelegging og inkludering blir under sykdom, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.
Hun er likevel enig med Vågeng i at det er behov for et felles løft, og hun lover at legene er med.
– Vi er helt enig i at mange kan oppleve å bli fortere friske dersom de klarer å arbeide under sykdom. Det er helsefremmende å stå i jobb. Kompleksiteten i IA-arbeidet krever at flere parter jobber sammen, noe eksempelet til Vågeng illustrerer godt. Legene ønsker et tett samarbeid med både Nav og arbeidsplassen under oppfølging av sykmeldte, sier Hermansen.
Hun påpeker at fastlegenes hovedoppgave først og fremst er medisinsk utredning og behandling.
– Legeforeningen og fastlegene jobber kontinuerlig med kvalitetsarbeid for å sikre at pasientene får den behandling og oppfølging de har behov for, sier Hermansen.

POSITIV: – Når fastleger, spesialister og Nav drar i samme retning, kan vi få til mye, sier Tone Tellevik Dahl, byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo. Foto: Arkiv

– Kommunene må ta større helhetsansvar

Oslo kommune blir med på et felles løft.

– Vi som kommune må ta et større ansvar for å koordinere tjenester vi gir til innbyggerne. Ofte opplever folk det som omvendt, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo.


Samspill må til
Hun sier til Dagens Medisin at byrådets mål er at flest mulig skal kunne jobbe – og at det er helse i alt de gjør, ikke minst i arbeid.
– Fastlegene må i større grad bli flinkere til å se de ressursene som alle folk har, i stedet for å se seg blinde på diagnosene. For å få dette til, er samarbeidet med fastlegene avgjørende, sier Tellevik Dahl.

INGEN KØ? – Det står ikke en kø av folk hos fastlegene som ber om sykmelding, sier Steinar Westin, fastlege og professor i sosialmedisin. Foto: Arkiv


Sammenheng
Også byråden i Oslo understreker at hvis man skal lykkes rask psykisk helsehjelp, må både kommunen og spesialisthelsetjenesten brette opp ermene.
– Jeg har spesielt lyst til å peke på ansvaret hos avtalespesialistene. Slik det fungerer i dag, er det ikke godt nok. Når fastleger, spesialister og Nav drar i samme retning, kan vi få til mye. Jeg er arbeids- og helsebyråd nettopp for å se denne type saker i sammenheng. Arbeid til alle er målet, sier hun.
Hun vet det nytter: – I Oslo er jeg veldig stolt av arbeidet som gjøres på Ung Arena, hvor unge som sliter litt, får rask hjelp. Her er både Nav, psykologer, terapeuter og noen å snakke med, på ett sted. Dette vil vi ha mer av, sier Tellevik Dahl.

Lege-nestor støtter
initiativet fra Vågeng


– Det er helt åpenbart at vi alle må bidra til at flere står i arbeid – og at tiltak må settes inn så tidlig som mulig, sier Steinar Westin.

Han har vært fastlege og professor i sosialmedisin ved NTNU i Trondheim i årevis. Westin støtter arbeids- og velferdsdirektørens initiativ, men mener også at det er for enkelt å trekke frem fastlegene, slik Vågeng gjør.
– Det er en forestilling om at fastlegene er for slepphendte med sykmeldinger. Det er ikke mitt inntrykk. Det står ikke en kø av folk hos fastlegene som ber om sykmelding. De fleste fastleger er arbeidsmoralister og har ofte moralistens blikk når pasienter trenger sykmelding, sier Westin.
Også han er bekymret for et økende antall unge med psykiske lidelser som faller utenfor arbeidslivet.
– Vi fastleger må bli enda flinkere til sette oss ned med pasienten og gå grundigere inn i hva pasienten selv kan gjøre, sier Westin.

Powered by Labrador CMS