Erik L. Werner er kommuneoverlege og fastlege. Foto:

Sliter med å få besatt ledige legestillinger

Kommuneoverlegen i Arendal får ikke nok relevante søknader til alle de ledige legestillingene i kommunen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL (Dagens Medisin): Erik L. Werner er kommuneoverlege i Arendal, og han er også fastlege og professor ved Universitetet i Oslo.

42 leger ville ha jobb
Werner deltok i Dagens Medisin fastlegedebatt torsdag. Han fortalte at han er midt i det som anses som en stor del av fastlegekrisen, nemlig rekruttering.

– Rett før sommeren lyste vi ut åtte ledige stillinger i Arendal kommune, fem av dem er fastlegestillinger – hvorav to nyopprettede. 42 leger meldte sin interesse. Om vi skreller bort manglende kvalifikasjoner og de som ikke er å så relevante, så sitter vi igjen med høyst 12 til 14 relevante aktuelle kandidater til stillingen, fortalte Werner.

– Av de 46 så var det 26 som søkte på en heltids sykehjemsstilling. Det er interessant. Det sier kanskje noe om at eldremedisinen er i skuddet, og at mange fra sykehuset synes det er interessant å jobbe i kommunehelsetjenesten.

Arendal kommune har satset mye på eldremedisin, og har seks heltidsansatte sykehjemsleger, fortalte han.
Werners problem er imidlertid at han ikke får besatt alle de åtte stillingene med de søkerne han har:

– Jeg får besatt sykehjemsoverlege-stillingen og en deltids helsestasjonslegestilling. Kanskje to eller tre fastlegestillinger – og det er det.

– For noen år siden var det helt annerledes. Da hadde vi en åtte - ti relevante søkere til hver fastlegestilling som ble utlyst. Så det har skjedd en endring.

Werner reagerer for øvrig på begrepet «fastlegekrise»:

– Jeg skjønner jo at man må snakke i store bokstaver i dagens medieverden. Og det er klart at det foregår ting i fastlegeordningen og primærhelsetjenesten som det er nesten helt utrolig at fortsatt diskuteres, sa han.

– Det er så enkelt som at vi må få i gang disse fastlønte spesialiseringsstillingene for yngre som vil inn i allmennmedisinen. Alle vet at dette er en smart løsning, og det finnes ikke motargumenter – så hvorfor er ikke dette på plass for lenge siden, spurte Werner.

Han advarte mot at leger snakker ned sitt eget fag:

– Vi har verdens mest interessante viktigste og morsomste jobb med all verdens autonomi. Fastleger som klager over sin egen arbeidssituasjon, har selvsagt rett til det. Men de må også se over egen arbeidsdag og hvordan vi administrerer oss selv – og skape den hverdagen og arbeidssituasjonen vi vil. Det er viktig i denne diskusjonen.
Til stede, for å svare på hva fastlegekrisen faktisk består av, var også Tom Ole Øren, sjef for Norges fastleger gjennom å lede Allmennlegeforeningen:
– Først og fremst så trenger fastlegeordningen øyeblikkelig hjelp. Så jeg er ikke helt enig i beskrivelsen til kollegaen min her. Og vi har i hvert fall en rekrutteringssituasjon som er svært vanskelig, sa Øren.

– Det nye er at erfarne fastleger slutter. Jeg kan ikke gi eksakte tall, men vi får mange bekymringsmeldinger om dette. At erfarne slutter er helt nytt. Og så må vi huske at en tredel av alle fastleger er over 55 år, minnet Øren om.

Powered by Labrador CMS