SAMHANDLINGSDEBATT: (f.v) Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap), statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H), konserntillitsvalgt Christian Grimsgaard og helseøkonomiprofessor Jon Magnussen. Foto: Anne Grete Storvik

– Partsrollene problematiske for samhandlingen

Paneldeltakerne i torsdagens debatt om samhandling i helsetjenesten var enige i at partsrollene skaper trøbbel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL (Dagens Medisin): Har vi lykkes i å skape én helsetjeneste? Det var spørsmålet til paneldeltakerne torsdag i en debatt om samhandling i helsetjenesten, under Dagens Medisins helsedag.

Sykehusbehandlingen blir stadig mer avansert og det er meningen at kommunehelsetjenesten skal ta over stadig mer.

Det er bakteppet for spørsmålet som Dagens Medisins Anne Hafstad stilte debattdeltakerne, deriblant statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H).
På spørsmål om hvorvidt sykehusene bygger ned for raskt og sender pasientene ut for tidlig, og før kommunene er klare til å ta imot dem, svarte Erlandsen:

– Folk lever i kommunene, innbyggerperspektivet er viktig å ha med seg. Samhandling er ikke samhandlingsreformen, det er en tilstand. I starten var alle kommunene flinke og passet på at de ikke fikk bøter for «overliggere». Nå har de funnet ut at det er billigere å få bøter enn å ta ansvar for pasientene selv. Det er kjempedumt, sa Erlandsen.
– Nå blir folk liggende for lenge fordi kommunene mener det er for dyrt å etablere egne plasser.

– Vi fikk definisjonsmakta
Debattdeltager Christian Grimsgaard, konserntillitsvalgt i Helse Sør-Øst fikk spørsmål om hvorvidt situasjonen ville løst seg, om bare fagfolkene fikk bestemme:

– «Løst seg» er veldig ambisiøst, men om man fikk satt seg ned rundt bordet så ville mye løst seg.
– Fra sykehussiden er vi dessuten gitt definisjonsmakt: Vi kan si at «pasienten er ferdig behandlet, hvis dere ikke tar i mot pasienten nå, så får du bot», sa Grimsgaard.

Aspektet rundt partsforholdet er viktig å ha med seg, sa professor i helseøkonomi, Jon Magnussen:
–  Det var forsøk på å få partene sammen i en miks av økonomiske virkemidler, kommunal medfinansiering og den lovpålagte plikten til å snakke sammen – og en underliggende forventning om at her skulle det pøses inn flere ressurser i primærhelsetjenesten.

– Når det kommer til partsrollen så er noe av utfordringen å lage en modell som gjør at man ikke lenger oppfatter seg som tre uavhengige parter men en stor felles enhet med felles interesser. Da får man redusert behovet for oppgjørsordninger.

Vil ha partner – ikke part
Anne Grethe Erlandsen viste til at arbeidet med en ny nasjonal helse- og sykehusplan er i gang.

 – Samhandling er en av de viktigste tingene i denne.

 – Men det er noe rart med loven. Vi har lagd dette systemet med parter; Det er til og med et eget tvisteorgan dersom partene ikke blir enige. Jeg skulle ønske det var en n’ i disse ordene: partner og ikke part. Jeg tror vi har dyrket frem mer motsetninger enn vi burde ha, sa Erlandsen.

Powered by Labrador CMS