KAN FOREBYGGES: God blodsukkerkontroll er vesentlig for å kunne forebygge hjerte- og karsykdom hos dem med type 1-diabetes. Svensk studie viser at kvinner som fikk type 1-diabetes før fylte ti år, hadde 90 ganger høyere relativ risiko for hjerteinfarkt, enn en frisk befolkning. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Barn som får type 1-diabetes er særlig utsatt for hjertesykdom som voksne

Levetiden hos dem som fikk type 1-diabetes før ti års alder var kortere enn hos personer som fikk diabetes som voksne, ifølge svensk studie. Forskere understreker behovet for bedre forebygging.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kvinner med type 1-diabetes som fikk diagnosen før fylte ti år døde i gjennomsnitt 17,7 år tidligere enn kvinner uten diabetes. For menn var forskjellen 14,2 år.

De som fikk type 1-diagnosen i alderen 26-30 år har en forventet levetid som i gjennomsnitt er ti år kortere enn diabetes-frie personer.

Det viser svensk forskning med data basert på det nasjonale diabetesregisteret.

– Dette er nedslående og hittil ukjente tall, som viser at vi må anstrenge oss enda mer for å behandle de som tidlig rammes for å redusere komplikasjoner og for tidlig død, uttaler førsteforfatter og forsker Araz Rawshani en pressemelding fra Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Registerbasert
Studien er basert på data hentet fra det svenske diabetesregisteret i perioden 1998-2012. Over 27.000 personer med type 1-diabetes er fulgt opp i gjennomsnittlig ti år. Gruppen er sammenlignet med over 135.000 kontrollpersoner uten diabetes.

Det er kjent at type 1-diabetes er forbundet med forventet kortere levetid enn for normalbefolkningen. Denne studien skiller seg fra mye annen forskning ved at den har sett på om alder for sykdomsdebut har betydning for levetid, kardiovaskulær risiko og i hvilken grad det er eventuelle kjønnsforskjeller.

De svenske forskerne fant blant annet at sannsynligheten for å få hjerteinfarkt eller en alvorlig hjertesykdom var 30 ganger høyere for dem som fikk type 1-diabetes før ti-årsalderen enn for kontrollgruppen fra en normalbefolkning.

Til sammenligning var det hos dem som fikk diabetes-diagnosen i slutten av 20-årene, var den relative risikoen for hjerteinfarkt drøyt seks ganger høyere.

Kjønnsforskjeller
Kvinner har særlig høy risiko for å utvikle alvorlig hjertesykdom. Hos kvinner som fikk type 1-diabetes før fylte ti år, var risikoen for hjerte- og karsykdom 60 ganger høyere og hele 90 ganger høyere for hjerteinfarkt, sammenlignet med frisk befolkning.

Les hele studien, som er publisert i The Lancet, her.

Artikkelforfatterne understreker imidlertid at den absolutte risikoen likevel er lav og viser til at deltagerne i studien var relativt unge ved oppfølging.

Risikofaktorer
UiO-professor og overlege ved Oslo universitetssykehus, Kåre I. Birkeland, sier den svenske studien bekrefter at det er et stykke igjen til at personer med type 1 diabetes har en forventet livslengde som personer uten diabetes.

– Studien viser også at det er særlig aksellerert åreforkalkning og for tidlig utvikling av hjerte- og karsykdommer som tar de fleste liv. Ved Oslo diabetesforskningssenter har vi tidligere vist at det er særlig to faktorer som øker utviklingen av åreforkalkning ved type 1 -iabetes: Høyt blodsukker og høyt LDL-kolesterol. Antall år med høyt blodsukker og høyt kolesterol samvarierer sterkt med risiko for tidlig hjerte- og karsykdom og død, sier Birkeland til Dagens Medisin.

Han poengterer at ved å ta i bruk alle moderne hjelpemidler og med god oppfølging fra helsevesenet kan i dag leve godt med diabetes.

– Men det er også en potensielt farlig sykdom som man kan dø for tidlig av.

Kan eliminere risikoen
Birkeland understreker at utfordringene er særlig store hos dem som får diabetes i barnealder.

– Det er svært krevende å oppnå god diabeteskontroll i denne alderen. Også gjennom puberteten er gjerne oppmerksomheten andre steder enn på diabetesen og blodsukkerkontrollen blir dårlig i mange år. Det kan være skremmende å lese at risikoen for hjerteinfarkt er økt hele 30 ganger hos dem som fikk diabetes før 10 års alder, sier Birkeland og legger til:   

– Men heldigvis finnes det i dag mange gode hjelpemidler som kan redusere risikoen for åreforkalkning: God blodsukkerovervåking med modere sensorer, god insulinbehandling med insulinpumpe eller mange injeksjoner daglig med penn, kolesterolsenkende medisiner til alle som trenger det og en sunn livsstil uten tobakk og med rikelig mosjon og sunn kost kan langt på vei eliminere denne risikoen.

Også førsteforfatter Araz Rawshani, understreker i pressemeldingen viktigheten av individuell vurdering og forebygging av hjerte- og karsykdom.

– Vi vet med sikkerhet at dersom vi klarer å holde blodsukkernivåene nede, så reduseres risikoen for skader på for eksempel hjerte og kar. Derfor er det viktig at de som tidlig får en type 1-diabetes både vurderes for behandling med evidensbaserte legemidler og moderne tekniske hjelpemidler, uttaler Rawshani.

Han viser til viktigheten av å gi statiner, behandle for høyt blodtrykk samt vurdere insulinpumpe hos dem med særlig stor sykdomsrisiko.

Statinbehandling
Svenske Dagens Medicin viser til at cirka fire av ti voksne i Sverige med type 1-diabetes som ikke får statiner, selv om retningslinjene anbefaler at det bør forskrives fra 40 års alder.

Ifølge Kåre Birkeland anbefales det i norske retningslinjer statiner til dem med type 1- (og type 2) diabetes med kjent hjerte- og karsykdom, og til dem i alderen 40-80 år uten kjent kardiovaskulær sykdom dersom LDL-kolesterol er over 2,5 mmol/l, eller hvis samlet risiko for hjertesykdom er høy.

– Statinbehandling bør også vurderes til diabetes-pasienter yngre enn 40 år hvis de har ekstra høy risiko for kardiovaskulær sykdom, bemerker Birkeland.

Araz Rawshani understreker at det har skjedd store fremskritt innen behandling av type 1-diabetes de siste ti-årene, og at behandlingen i dag er god.

– For hvert år som går vil prognosen bli bedre, uttaler Rawshani, som også er tilknyttet det nasjonale svenske diabetesregisteret.

Powered by Labrador CMS