LURERE MED LØST? Drøyt halvparten av mennene i den amerikanske studien foretrakk Boxer-shorts som undertøy, fremfor trangere undertøy. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Bedre sædkvalitet hos menn som bruker boxer-shorts

Den hittil største studien i sitt slag bekrefter at trangt tøy hos menn er forbundet med redusert sædkvalitet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Menn som vanligvis bruker undertøy av typen boxer-shorts har 25 prosent signifikant høyere konsentrasjon av sperm (sæd) 17 prosent høyere antall spermier og 33 prosent flere aktive (svømmende) sædceller i én enkelt ejakulasjon enn menn som brukte annen type undertøy.

Det viser amerikansk forskning. Studien, som utgår fra Harvard School of Public Health, er nylig publisert i Human Reproduction.

Varmt
Tidligere forskning har også funnet en sammenheng mellom redusert sædkvalitet og bruk av trange klær – som fører til at det blir varmere rundt skrotum (pungen).

Boxer-shorts-bruk var også forbundet med 14 prosent lavere nivå av follikkelstimulerende hormon (FSH) sammenlignet med menn som brukte mindre og trangere underbukse.

Forskernes hypotese er at trangt undertøy fører til høyere temperatur og etterfølgende redusert antall spermier – som igjen får kroppen til å kompensere dette ved økt utskillelse av FSH.

Studien, som skal være den største i sitt slag, skiller fra tidligere forskning ved at den inkluderer flere menn – 656 i alt – samt at den i tillegg har informasjon om kjønnshormoner og DNA-skader.

Det var ingen sammenheng mellom typen undertøy, DNA-skade eller andre kjønnshormoner enn FSH.

Ingen årsakssammenheng
Artikkelforfatterne understreker at studien ikke sier noe om årsakene til nedsatt kvalitet, men bare påviser en sammenheng.

Drøyt halvparten av mennene i studien oppga at de vanligvis brukte boxer-shorts. Forskerne har korrigert for faktorer som kroppsmasseindeks, fysisk aktivitet, badstubruk, Jacuzzi-bading og røyking.

Samtlige deltagere i studien var henvist for fertilitetsproblemer i perioden 2000 til 2017. Som ledd i utredning svarte de blant annet på flere spørsmål, herunder bruk av undertøy.

Powered by Labrador CMS