FORSKNING: Nytt forskningsprosjekt jakter "gamle" medisiner til kreftbehandling. Illustrasjonsfoto: GettyImages Foto:

Forskere jakter medisiner til «gjenbruk» mot kreft

Internasjonal forskergruppe skal undersøke om vanlige legemidler også kan brukes i kreftbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Danske forskere ved Kræftens Bekæmpelse leder prosjektet der man skal undersøke om vanlige medisiner, som i dag brukes til behandling av andre sykdommer enn kreft, også kan komme kreftpasienter til gode.

– I over 20 år har vi løpende registrert alle godkjente legemidler, kreftdiagnoser og dødelighet. Ved å bruke avanserte statistiske metoder og samkjøre data fra registrene kan vi undersøke hvilke sammenhenger det er mellom et stort antall alminnelige legemidler og dødeligheten hos kreftpasienter, sier Klaus Kaae Andersen, leder av forskergruppen, til Kræftens Bekæmpelses nettside.  

1,6 millioner
Det er tidligere vist at vanlige stoffer som antihistaminer og antidepressiver kan bekjempe kreftceller eller forbedre effekten av cellegift. I fjor oppdaget danske forskere at det velkjente stoffet antabus, som i 60 år har blitt brukt til behandling av alkoholavhengighet, også trolig kan forlenge livet til kreftpasienter.

Forskerne håper at det nye prosjektet vil finne flere nye legemiddelkandidater som kan brukes i kreftbehandling. Prosjektet har fått 1,6 millioner kroner i støtte.

Raskere i bruk
Fordelen med å gjenbruke medisin som allerede er på markedet, er at man sparer tid fordi medisinen allerede er godkjent. Å utvikle ny medisin tar normalt 10-15 år.

Når de danske forskerne har funnet frem til lovende legemidler, skal resultatene sammenlignes med funn fra USA og Frankrike, hvor forskere utfører lignende undersøkelser. Deretter skal utvalgte legemidler undersøkes nærmere i laboratoriene før de eventuelt kan tas i bruk.

Powered by Labrador CMS