Roche vil diskutere MS-medisin med fagdirektørene

Roche ønsker et møte med fagdirektørene i RHF-ene, etter at fagdirektørene nylig gjorde et unntak for behandling med rituksimab ved MS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I et debattinnlegg i Dagens Medisin skriver Rajji Mehdwan, administrerende direktør i Roche Norge, blant annet: "Omfattende off label-bruk der det finnes godkjente legemidler, er å gamble med pasientsikkerheten." Foto: Roche

Roche har sendt et brev til Bestillerforum, som består av de fire fagdirektørene i RHF-ene.

I brevet viser Roche til at fagdirektørene 25. juni gjorde et unntak på gruppenivå, slik at MS-behandlingen rituksimab skal kunne brukes mens den er til vurdering i Beslutningsforum.

Les tidligere artikkel om saken i DM her.

Vil opplyse saken
Roche ber om et møte med de fire fagdirektørene.

"Vi tror det vil være nyttig for begge parter med et møte oss imellom. I møtet ønsker vi å bidra til å opplyse saken, slik at Bestillerforum kan gjøre sine vurderinger på et best mulig grunnlag", skriver administrerende direktør Rajji Mehdwan i Roche Norge.

Mehdwan har også skrevet et debattinnlegg i Dagens Medisin, der hun blant annet skriver "Omfattende off label-bruk der det finnes godkjente legemidler, er å gamble med pasientsikkerheten."

Vil ha prinsipiell diskusjon
I brevet forklarer Roche hvorfor de har valgt å gå videre med okrelizumab, og avsluttet forskningen på rituksimab.

– Opplever Roche at det eksisterer misforståelser rundt rituksimab?

– Den viktigste årsaken til at vi ber om et møte er den prinsipielle diskusjonen rundt systematisk bruk av off label der det finnes godkjente medisiner. Vi har alle en interesse av en diskusjon om hvordan norske pasienter kan sikres tilgang til en trygg og effektiv behandling av MS, sier Hans Christian Hansson, direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon i Roche.

Økonomiske årsaker?
Hansson sier Roche også ønsker å diskutere verdien av klinisk forskning, utvikling og dokumentasjon av legemidler, og hvordan man kan sørge for at norske MS-pasienter får tilgang til best mulig behandling.

Det er blitt insinuert at økonomi er hovedårsaken til at dere har utviklet et nytt legemiddel istedenfor å gå videre med rituksimab. Kommentar?

– Årsaken til at vi utvikler nye legemidler er for å tilby behandling for sykdommer mennesker lider av. Når vi oppnår gode resultater med nye behandlinger ønsker vi naturligvis at disse blir tilgjengelig for pasienter slik at, i dette tilfellet, MS kan behandles bedre. Rituksimab feilet i PPMS-studien, men vi hadde likevel tro på B-cellebehandling ved MS. Vi hadde ocrelizumab i porteføljen - en medisinsk og teknologisk videreutvikling fra rituksimab, og gikk videre med det, sier Hansson.

Vil svare Roche etter ferien
Baard Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest, understreker at det er de fire fagdirektørene i RHF-ene som har gjort unntaket, og ikke Bestillerforum – selv om fagdirektørene er en del av Bestillerforum.

– Bestillerforum har ingen rolle når det gjelder beslutninger om unntak. Jeg ser uansett ikke noe i brevet som tilsier at vi gjør noe i denne saken i løpet av sommerferien. Vi vil sammen svare Roche når ferien er over, sier Schem.

"Å gamble med pasientsikkerheten"
I debattinnlegget skriver Roche, ved administrerende direktør Mehdwan, blant annet:

"Det er vanskelig å spekulere i årsaken til den utstrakte off label-behandlingen av MS-pasientene og Bestillerforums begynnende tilrettelegging for dette. Bestillerforum viser til at behandlingen er «mindre kostbar enn andre alternativ».
(...) Omfattende off label-bruk der det finnes godkjente legemidler, er å gamble med pasientsikkerheten." Les hele debattinnlegget her.

Schem kommenterer dette slik:

– Med vårt unntak for rituksimab-behandling utvider vi klinikernes valgmuligheter mens metodevurderingen pågår. Jeg ser ikke noe uforsvarlig i denne utvidelsen av klinikernes valgmuligheter i behandlingen av MS.

Powered by Labrador CMS