MANGE FIKK KEISERSNITT: Studien viser at 67,8 prosent av de som ønsket keisersnitt fikk det. Noen av dem hadde medisinske årsaker til ønsket, men ikke alle. Foto: Gettyimages

Flere ønsket keisersnitt ved St. Olav enn ved UNN

Gravide ved St. Olav og Rikshospitalet ønsket oftere keisersnitt enn gravide ved Drammen sykehus og UNN. Ingen førstegangsfødende ved UNN ønsket keisersnitt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en nylig publisert studie i Sexual og Reproductive Healthcare.

Målet med studien var å undersøke kvinnenes ønske om keisersnitt ved fem sykehus i Norge.

– Vi ønsket også å se om ønsket om keisersnitt hadde noen innvirkning på det faktiske utfallet av fødselen, altså om de endte opp med keisersnitt eller ikke, sier sisteforfatter Lena Henriksen, jordmor ved Avdeling for gynekologi, Oslo universitetssykehus, og postdoktor og førsteamanuensis på OsloMet.

Ingen førstegangsfødende ved UNN ønsket keisersnitt
Den siste tiden har det vært en debatt i media der flere kvinner har stått fram og fortalt om sitt ønske om keisersnitt. Marianne Jemtegård forteller i Aftenposten om sterke reaksjoner etter at hun sto fram.

I studien ble 2.177 gravide som skulle føde ved St. Olav, Universitetssykehuset Nord-Norge, Ålesund sjukehus, Drammen sykehus og Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet spurt om hvilken type fødsel de foretrakk.

3,5 prosent av de førstegangsfødende kvinnene og 9,6 prosent av de som hadde født før ønsket keisersnitt.

Men mens 5 prosent av de førstegangsfødende ved St. Olav ønsket keisersnitt, ønsket ingen av de førstegangsfødende ved Universitetssykehuset i Nord-Norge det samme.

Flest i Trondheim
11,4 prosent av de som hadde født før ønsket keisersnitt ved St. Olav og 11,3 prosent av de ved Rikshospitalet, mens dette gjaldt 7,6 prosent av de gravide ved UNN, og 6,5 prosent av de i Drammen.

– Vi vet ikke hva forskjellene kommer av. Vi vet at det har vært stort fokus på å jobbe med fødselsangst i Tromsø, men vi vet ikke om det har noen sammenheng med resultatet, sier Henriksen.

Hun påpeker at Rikshospitalet har landsfunksjon for eksempel for gravide med hjerteproblemer, noe som kan påvirke antallet som ønsker keisersnitt ved dette sykehuset.

– Vi ser at andelen også er ganske høy ved St. Olav, men vet ikke hvorfor, sier hun.

Kan ha god grunn
Det er ikke overraskende at flergangsfødende oftere har et ønske om keisersnitt, sier Henriksen.

– De kan ha en god grunn for å ønske keisersnitt, for eksempel en dårlig fødselserfaring, sier hun.

Henriksen påpeker at de fleste sykehus har tilbud til de med fødselsangst.

– Vi ønsker nå å sammenligne tilbudene som finnes på de enkelte sykehusene, sier hun.

Fikk ofte keisersnitt
Studien viser også at 67,8 prosent av de som ønsket keisersnitt fikk det. På landsbasis ligger snittet på ca 16 prosent, sier Henriksen.

Hun understreker at det kan være medisinske årsaker til at kvinnene fikk keisersnitt.

– Men noen ønsker seg også keisersnitt uten noen åpenbar medisinsk grunn, sier hun.

UNN kommenterer at de ofte greier å snu kvinnenes ønske om keisersnitt.

Powered by Labrador CMS