Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SLITEN: De typiske symptomene på hjertesvikt er å bli unormalt sliten av dagligdagse gjøremål, kortpustethet, og i noen tilfeller hovne ankler.

SLITEN: De typiske symptomene på hjertesvikt er å bli unormalt sliten av dagligdagse gjøremål, kortpustethet, og i noen tilfeller hovne ankler. Foto: Gettyimages

Venter med å oppsøke lege ved symptomer på hjertesvikt

Symptomer på hjertesvikt kan være så vage at pasientene venter med å gå til lege, viser undersøkelse. – Det er viktig å komme seg til lege når man mistenker hjertesvikt, sier kardiolog Thomas von Lueder ved Oslo universitetssykehus.

Annons:

Det er Norfakta som har utført undersøkelsen blant 1.061 nordmenn, på oppdrag av legemiddelfirmaet Novartis.

Resultatene viser blant annet at ved typiske symptomer på hjertesvikt vil 47 prosent av pasientene avvente litt før de bestiller legetime. Rundt 18 prosent av pasientene vil vente 1-3 uker før de bestiller time, og 8 prosent vil vente en måned eller lenger.

De typiske symptomene på hjertesvikt er å bli unormalt sliten av dagligdagse gjøremål, kortpustethet, og i noen tilfeller hovne ankler.

– Symptomene kan være diffuse
Thomas von Lueder, kardiolog ved Oslo universitetssykehus og leder for arbeidsgruppen for hjertesvikt i Norsk Kardiologisk Selskap, er ikke overrasket over resultatene.

– Hjertesvikt fremtoner seg ofte ikke så akutt som et hjerteinfarkt, og symptomene kan være diffuse. Men det er likevel viktig å komme seg til lege når man mistenker hjertesvikt fordi en del av disse tilfellene bør behandles så raskt som mulig, sier von Lueder.

Mange venter lenge før de oppsøker lege.

– De som legges inn med hjertesvikt er ofte veldig syke. Ikke sjelden har de større skader på hjertet enn plagene de har skulle tilsi, sier von Lueder.

Tror smerte og hjertesykdom henger sammen
Undersøkelsen viser også at 46 prosent av de spurte forbinder skarp smerte i armen med hjertesvikt, og 61 prosent tror skarp smerte i brystet kan henge sammen med hjertesvikt.

– Det kan nok hende at informasjonskampanjene som var rettet mot hjerteinfarkt har medført at mange har tenkt at hjertesykdom og smerter hører sammen. Det er et stort behov for å bedre kunnskapsnivået om hjertesvikt i befolkningen, sier von Lueder.

Dårlig prognose
Hjertesvikt er en alvorlig og ganske utbredt lidelse og har like dårlig prognose som alvorlig kreft.

– Første skritt er å gå til legen når man har symptomer. Bare slik kan diagnosen stilles. Så er det også viktig at pasienten tilbys god behandling. Vi ønsker å få etablert en hjertesviktpakke i Norge som skal sørge for at pasienter der fastlegen mistenker hjertesvikt skal få ultralydundersøkelse av hjertet innen tre uker, sier von Lueder.

Interessekonflikter: Thomas von Lueder har holdt foredrag for Novartis om sin grunnforskning på hjertesvikt.

Kommentarer

Kommentarfunksjonen er stengt.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!