– Jeg tror ikke dette er en veldig god idé, sier Petter Brelin, leder for Norsk forening for allmennmedisin Foto: Arkiv

Skeptisk til at sykepleierne skal kunne skrive ut medisiner

Sykepleierne bør kunne skrive ut enkelte medisiner, mener Steinar Madsen i Legemiddelverket. Ikke særlig gjennomtenkt, repliserer Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, skriver i en blogg på Dagens Medisin at sykepleierne er en uutnyttet legemiddelressurs.

– Er det noen god grunn til at sykepleiere ikke skal kunne skrive ut et utvalg av legemidler til pleiepasienter? spør Madsen.

Han mener blant annet sykepleiere burde kunne skrive ut metenamin for å forebygge urinveisinfeksjoner.

– Burde vært bedre gjennomtenkt
Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, er ikke udelt positiv til forslaget.

– Jeg tror ikke dette er en veldig god idé. Forslaget fra Madsen burde vært litt bedre gjennomtenkt. Det er ikke sikkert at det å gi sykepleierne en slik oppgave vil gi pasientene tryggere og mer samordnet legemiddelforskrivning. Vi risikerer at ingen har den fulle oversikten over forskrivningen av medisiner, og dermed at det blir enda mer kaotisk enn det er i dag, sier Brelin.

Fastlegen bør ha ansvaret
Han mener det er viktig at fastlegen har det overordnede ansvaret.

– Madsen foreslår at sykepleiere skal kunne skrive ut metenamin. Det kan være uproblematisk i seg selv, men vi må være sikre på at ikke fastlegen også skriver ut dette til pasienten, eller at fastlegen har forsøkt det før og at pasienten ikke har tålt medikamentet, sier han.

Pleiepasienter
Madsen bruker pleiepasienter som et eksempel på hvem det kan være praktisk at sykepleierne skriver ut medisiner til.

– Når det gjelder pleiepasientene er det iallfall viktig at alle vet hva de andre aktørene gjør, og at noen har full oversikt. En 80 år gammel pasient får ofte mange ulike medisiner, sier Brelin.

Dessuten ligger det mye erfaring i fastlegens pasientjournal, for eksempel om hva slags medikamenter pasienten tåler, påpeker han.

– Dette vet ikke nødvendigvis sykepleieren. Koordinert og trygg legemiddelforskrivning er et krevende område der erfaring og undersøkelser viser at "mange kokker gjerne gir mye søl", sier Brelin.

Utnytte best mulig
Madsen svarer på kritikken at poenget med bloggen er at vi må tenke over hvordan vi skal utnytte de forskjellige helsepersonellgruppene best mulig i fremtiden.

– Og som jeg tydelig påpeker – alle som skal skrive ut medisiner må være på eresept, kjernejournal og etter hvert felles journal. Jeg tror faktisk sykepleierne under disse forutsetningene i stor grad kan bidra til å avlaste fastlegene – noe de jo sårt trenger, sier Madsen.

Han sier legene bør føre an i utviklingen og være premissleverandører når vi skal utvikle morgendagens helsevesen.

– Å få til en god oppgavefordeling mellom de ulike helsepersonellgruppene er meget viktig, sier han.

Powered by Labrador CMS