Flere russ i Oslo tok meningokokkvaksine etter at Oslo kommune tilbød den gratis Foto: Colourbox

Gratistilbud til russen gir flere vaksinerte

Rundt 85 prosent av årets russ har vaksinert seg mot hjernehinnebetennelse. Gratis vaksine gir bedre dekning, viser ferske tall fra Helseetaten i Oslo

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Oslo kommunes tilbud om gratis vaksine til alle avgangselevene i videregående skole ser ut til å virke. For mens andelen russ som vaksinerte seg i 2017 er beregnet til 62 prosent, er dekningsgraden i år rundt 85 prosent.

- Dette er første gang i historien at Oslo kommune tilbyr gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse i form av en slik vaksinedugnad. 85 prosent var målet vårt med dette, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Koster 1,5 millioner kroner
Det var bare avgangselevene ved videregående skole som fikk tilbud om gratis vaksine. Prislappen for det var 1,5 millioner kroner. Elevene i første og andre klasse måtte betale 400 kroner hver. Det er tilnærmet kostpris for vaksinen. Ser man på alle elever i videregående i Oslo var nærmere 5000 elever registrert som vaksinerte. Flest vaksinerte er det blant de eldste elevene, altså russen.

– Ungdomshelse er viktig for oss. Som helsebyråd er jeg stolt over at dette byrådet prioriterer å beskytte våre ungdommer mot det som kan utvikle seg til svært alvorlig sykdom, med dødelig utfall.

Sjeldent men alvorlig
Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. Få av disse blir syke, men de kan smitte andre. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 prosent av dem som får sykdommen dør.

De siste fem årene har det årlig vært meldt mellom to og ni tilfeller av meningokokksykdom i aldersgruppen 16 til 19 år i Norge.  Selv om antall tilfeller av meningokokksykdom i Norge er lav, anbefaler Folkehelseinstituttet ungdom å vaksinere seg. Vaksinen som brukes i Norge gir beskyttelse i fem år.

Russen er spesielt utsatt
Særlig russen er utsatt for smitte og sykdomsutbrudd. Kombinasjonen av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp, skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.  

Powered by Labrador CMS