FOREKOMST: Ved 10 års alder vil 1 av 150 barn i befolkningen ha eller ha hatt epilepsi. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Nær seks av ti barn med epilepsi blir anfallsfrie

Men 30 prosent av barn med epilepsi som behandles med medisiner er ikke anfallsfrie ved ti års alder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det finner Kari Modalsli Aaberg i sin doktoravhandling «Kliniske og epidemiologiske karakteristika ved epilepsi hos barn», som ser på forekomst, type epilepsi, årsak, prognose og tilleggsvansker.

Nesten 60 prosent av barna blir anfallsfrie, mens 30 prosent fortsetter å ha anfall til tross for behandling med epilepsimedisiner, heter det i pressemeldingen fra Universitetet i Oslo (UiO).

Hun fant at seks av ti barn med epilepsi har fokal epilepsi, mens drøyt én av tre har en generalisert epilepsi. Hos ett av tre barn ble det ved utredning funnet en strukturell, genetisk, infeksiøs eller metabolsk årsak til epilepsien.

Epilepsi er en av de vanligste nevrologiske tilstandene hos barn. Det kliniske bildet og prognosen ved epilepsi hos barn varierer mye.

Tilleggsvansker
Barn med epilepsi har ofte mange tilleggsvansker, med sterk økt risiko for å ha andre nevrologiske og/eller utviklingsmessige tilstander. Modalsli Aaberg viser til at mange av barna trenger en bred medisinsk og nevrologisk tilnærming utover å forebygge anfall.

Ved 10 års alder vil 1 av 150 barn i befolkningen ha eller ha hatt epilepsi, og risikoen for å få epilepsi er høyest det første leveåret, ifølge Modalsli Aaberg, som disputerer ved UiO 18. juni.

Powered by Labrador CMS