STILTE SPØRSMÅL: Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen, utfordret helseministeren på om økt avlastning fra annet helsepersonell, er hans eneste løsning. Foto: Vidar Sandnes

Legene grillet helseministeren om fastlegekrisen

Ett av spørsmålene gjorde Bent Høie irritert.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SORIA MORIA, OSLO (Dagens Medisin): Torsdag var det tid for helsepolitisk debatt under landsstyremøtet til Legeforeningen. Helseminister Bent Høie (H) og helsepolitikerne Ingvild Kjerkol (Ap), Kjersti Toppe (Sp) og Olaug Bollestad (KrF) stilte opp for å svare på 24 spørsmål fra Legeforeningens medlemmer under en «speed date»-seanse ledet av Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin.

Flertallet av spørsmålene handlet om fastlegenes rolle, rekrutteringsproblemer og hvilke løsninger regjeringen har å tilby. Helseminister Bent Høie er ikke enig med opposisjonspolitikerne i at fastlegeordningen er i krise. På en alvorlighetsskala fra én til ti, er nåsituasjonen på nivå seks, svarte Høie på spørsmål fra debattlederen.

– Situasjonen er kritisk når det gjelder rekruttering og ved at mange fastleger opplever en krevende situasjon. Hvis vi ikke gjør endringer kan vi komme i en krisesituasjon, men det er fortsatt mulig å unngå, sa Høie, og viste til at pasientene fortsatt er fornøyde.

– Tror på legene
Det første spørsmålet kom fra Marte Kvittum Tangen i Hedmark lokalforening, som lurte på om helseministeren virkelig tror på den virkelighetsbeskrivelsen av fastlegekrisen som Legeforeningen har.

– Jeg tror på situasjonsbeskrivelsen. Den er også godt dokumentert gjennom undersøkelser, og vil sannsynligvis bli enda bedre dokumentert i det videre arbeidet, forsikret helseministeren til en fullsatt sal.

Onsdag vedtok Legeforeningen en resolusjon for fem strakstiltak for å beholde og rekruttere fastleger. Flere av legene etterlyste hvilke kortsiktige tiltak Bent Høie vil komme med for å berge fastlegeordningen.

– Ingen «quick fix»
Helseministeren viste til at det gjennom trepartssamarbeidet mellom Helse- og omsorgsdepartementet, KS og Legeforeningen er satt i gang et «betydelig arbeid», blant annet er det nedsatt arbeidsgrupper som jobber med rekrutterings- og finansieringsordninger.

BLE IRRITERT: Helseminister Bent Høie ble provosert av spørsmålet fra Allmennforeningens leder. Foto: Vidar Sandnes

– Vi må ta inn over oss at utfordringene er komplekse og det finnes ingen «quick fix». Det er behov for tiltak på kort sikt, men ikke minst er det viktig med et nært samarbeid med Legeforeningen og KS for å finne riktige, langsiktige løsninger, sier Høie.

– Jeg forstår at evalueringen ikke er nok og jeg forstår utålmodigheten. Men jeg tror dere skal være glad for at vi ikke har en helseminister som bare lytter til ett innspill og gjennomfører det. Vi må sørge for at vi ikke gjør endringer som gjør at vi mister de som har lengst erfaring i tjenesten, sier Høie.

– Hadde forventet mer
Ett av spørsmålene fra salen utløste irritasjon hos ministeren. «Mener helseministeren fortsatt at det kun er mer teamarbeid og avlastning av andre yrkesgrupper som er løsningene på vår fastlegekrise»?, spurte Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen.

– Jeg hadde forventet et mer nyansert spørsmål fra deg siden du sitter rundt bordet og diskuterer dette med meg. Dette spørsmålet er urettferdig og jeg aksepterer det ikke, sa Høie, som innrømmet at han ble irritert over beskyldningen om at primærhelseteam er hans eneste svar på fastlegeutfordringene.

– Primærhelseteam er en ordning som vi samarbeider med Legeforeningen om, og som er en interessant modell å prøve ut. Ikke fordi jeg tror det løser rekrutteringssituasjonen; selvfølgelig er det behov for å sette inn andre tiltak. Det har du hørt meg si mange ganger, og derfor blir jeg litt irritert. Jeg liker en god diskusjon, men den skal være redelig, sa Høie.

– Det er bra at Høie blir sint. Det viser at han bryr seg, kommenterte Einar Vie Sundal fra Yngre legers forening.

Opposisjonen krevert fortgang
Kjersti Toppe og Ingvild Kjerkol mente derimot at Høie ikke burde være så sint.

– Helseministeren har lenge pekt på primærhelseteam og sine piloter. Nå sier et flertall i Stortinget at det haster med tiltak for fastlegeordningen. Høie må sende et signal til de som vurderer allmennmedisin, og de som står i tjenesten, at det kommer endringer allerede i 2019-budsjettet, uttalte Kjerkol.

Politikerne fra alle partiene sa at de støtter opp om Legeforeningens resolusjon for fastlegeordningen, selv om Høie ikke vil tallfeste økningen på antall nye fastleger i spesialisering, annet enn at det blir «mer enn 80». Legeforeningen krever 500.

– Jeg er glad for at dere er så tydelige på at dere støtter vår resolusjon. Vi kommer til å følge veldig nøye på at det også kommer handling. Det er mulig at det kommer seint, men det er ikke for seint å berge den fantastiske fastlegeordningen, sa Marit Hermansen, som takket politikerne for at de stilte til debatt.

Les også: – Vi trenger ikke flere utredninger. Vi trenger handlekraft.

Powered by Labrador CMS