DIALOG: – Tillit kommer ikke av høy grad av autonomi. Tillit skaper man sammen gjennom dialog, mener direktør i Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), Pål Molander. Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

– Dere har ikke noe annet valg enn å sette dere ned med arbeidsgiversiden

Stami-direktør Pål Molander oppfordret legene til å være litt rause overfor arbeidsgiversiden og finne løsninger i fellesskap for å gjenopprette tilliten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SORIA MORIA, OSLO (Dagens Medisin): Direktør i Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), Pål Molander, snakket om viktigheten av tillit og involvering i arbeidslivet til legene på Legeforeningens landsstyremøte tirsdag ettermiddag.

Molander berømmet legenes engasjement i arbeidslivsdebatten og kom med råd til hvordan legene kan komme seg ut av det mange leger har beskrevet som en tillitskrise.

– Jeg tror nøkkelen for dere som felles parter er å sette dere ned sammen med arbeidsgiversiden. Dere har ikke noe annet valg enn det. Hvis dere polariserer mer, som det har vært en tendens til på arbeidsgiversiden, kommer dere ikke videre. Svaret er å søke sammen finne de gode løsningene i fellesskap og være litt rause. Tillit kommer ikke av høy grad av autonomi. Tillit skaper man sammen gjennom dialog, poengterte Molander.

SAMMENHENG: – Autonomi må også ses i sammenheng med andre forhold, som balanse mellom jobb og fritid, som kom lavt ut i undersøkelsen, sier Vetle Høivang i Rambøll Managing Consulting. Foto: Lisbeth Nilsen

«En kjempeutfordring»
Han la vekt på at legene og arbeidsgiversiden sammen må identifisere hva som er samfunnsendringer som arbeidsgiversiden ikke kan gjøre noe med.

– Så må dere sjalte bort det og se hva som er mulig å gjøre under der – hva som skyldes at dere ikke har den tillitsbaserte dialogen og den konstruktive inngangen. Klarer dere å sortere dette, tror jeg dere kommer et stykke på vei. Men dette er utvilsomt en kjempeutfordring, konstaterte Molander.

Han ga også svar på spørsmål om hvordan midlertidighet påvirker arbeidsmiljø.

– Midlertidighet som faktor til uhelse er relativt godt dokumentert. Det er god dokumentasjon på at midlertidighet i en dårlig arbeidsmarkedssituasjon har sammenheng med psykiske lidelser.

Molander viste også til at autonomi er en av de viktigste faktorene for produktivitet.

– Liten grad av autonomi er forbundet med uhelse, sa Stami-direktøren.

Sykehus-undersøkelsen
Sammen med Legeforeningen har Rambøll Managing Consulting gjennomført en undersøkelse blant alle landets sykehusleger om hvordan legene opplever arbeidsforholdene. Svarene bekrefter at legene ikke føler seg tilstrekkelig involvert. Legene ga lav skår på både autonomi og medbestemmelse.

Les saken: Sykehuslegene er engasjerte og motiverte – opplever lav involvering

Vetle Høivang har master i organisasjonspsykologi og er seniorkonsulent i Rambøll. Han presenterte resultatene fra undersøkelsen.

Dette er like mye et uttrykk for at virkeligheten for den yngre legen er hakket mer brutalt enn for den eldre sykehuslegen. Arnt Olaf Storeng, organisasjonspsykolog og Managing Consultant i Rambøll

– Medbestemmelse er blant de lavest vurderte forholdene hos både yngre og eldre leger, sa Høivang.

Han fortalte at opplevelsen av autonomi kom likt ut hos eldre og yngre i undersøkelsen, og gjennomgående samme resultat for en ung og nyutdannet som for en som har stått lenge i legeyrket.

Forventninger
– Jeg tror det at legene har en lang fagutdannelse gjør at de forventer seg høy grad av autonomi. Autonomi må også ses i sammenheng med andre forhold, som balanse mellom jobb og fritid, som kom lavt ut i undersøkelsen, sa Høivang.

Arnt Olaf Storeng, organisasjonspsykolog og Managing Consultant i Rambøll, la til at ikke noe tyder på at eldre og yngre har ulike forventninger om autonomi.

– Vi har mye data fra arbeidstakere utenfor legeyrket, og vi finner ingen tendens til at den yngre generasjonen er mer kravstor i forhold autonomi og handlingsrom enn den eldre generasjonen. Så dette er like mye et uttrykk for at virkeligheten for den yngre legen er hakket mer brutalt enn for den eldre sykehuslegen, sa Storeng.

Powered by Labrador CMS