STOR APPLAUS: Landsstyret i Legeforeningen vedtok fastlege-resolusjonen til stor applaus. Vedtaket ble fattet dagen før helseminister Bent Høie møter til helsepolitisk debatt på landsstyremøtet. Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

Legeforeningen krever årlig 500 nye fastleger i spesialisering

Landsstyret i Legeforeningen har vedtatt en resolusjon for fastlegeordningen med krav om fem strakstiltak for å beholde og rekruttere fastleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SORIA MORIA, OSLO (Dagens Medisin): Fastlegekrisen var ett av temaene på Legeforeningens landsstyremøte, og landsstyret vedtok onsdag en resolusjon om en fastlegeordningen.

Landsstyret krever fem strakstiltak i resolusjonen, som ble enstemmig vedtatt til stor applaus fra de 148 delegatene.

Dette er tiltakene:

  • Rekruttere minst 500 nye fastleger i spesialisering (ALIS) årlig
  • Unge fastleger må sikres et grunntilskudd ved etablering av ny fastlegepraksis
  • Medisinstudentene må få minimum 10 uker praksis i primærhelsetjenesten
  • Den ukontrollerte oppgaveoverføringen til fastlegene må stanse
  • Listelengden må ned, finansieringen må styrkes, og sosiale rettigheter må sikres.

– Resolusjonen som landsstyret har samlet seg om i dag sender et tydelig politisk signal. Situasjonen lar seg ikke løse uten bedre rammevilkår og flere fastleger. Utfordringene fastlegeordningen står overfor, krever at man tar tak i dette umiddelbart. Nå må myndighetene våkne, uttaler legepresident Marit Hermansen på legeforeningen.no.

Les også: – Vi trenger ikke flere utredninger. Vi trenger handlekraft.

«Betydelig svekket helsetjeneste»
Bakgrunnen for resolusjonen er store rekrutteringsutfordringer til allmennpraksis og "fastlegeflukt";  Helsedirektoratets undersøkelse avdekket at fastlegene i gjennomsnitt jobber 55,6 timer i uka, og omtrent halvparten av landets fastleger ser ikke for seg å jobbe som fastlege om fem år.

I resolusjonen vises til at uten en solid fastlegeordning vil pasientenes helsetilbud svekkes betydelig, og sykehusene vil overbelastes.  

Resolusjonen ble vedtatt dagen før helseminister Bent Høie møter til helsepolitisk debatt på landsstyremøtet, torsdag formiddag.

Powered by Labrador CMS