Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

KVINNER BETALER: – Alle land har mange aborter uavhengig av om det er lovlig eller ikke. Men resultatet av ulovlig abort er farlig. Og det er kvinnene som betaler prisen, sier gynekologiprofessor Ole Erik Iversen. Han har jobbet med problematikken i 40 år.

KVINNER BETALER: – Alle land har mange aborter uavhengig av om det er lovlig eller ikke. Men resultatet av ulovlig abort er farlig. Og det er kvinnene som betaler prisen, sier gynekologiprofessor Ole Erik Iversen. Han har jobbet med problematikken i 40 år. Foto: Colourbox/Dagens Medisin arkivfoto

– Håper kvinner i Irland ikke lenger må lide for menns gjerninger

Fredag avholdes det en historisk folkeavstemning i Irland om hvorvidt kvinner skal kunne ta abort opp til 12. uke.

Annons:

Da vil folket bli spurt om grunnlovstillegget Eighth Amendment skal forbli i grunnloven eller om det bør fjernes, slik at man kan tillate abort.

Slik det er nå gir dette åttende grunnlovstillegget fra 1983 det ufødte barnet og mor lik rett til å leve.

I midten av april skrev Irish Times at 47 prosent av velgerne vil stemme for å fjerne grunnlovstillegget. Fakta om avstemningen kan leses på irishtimes.com

I en dokumentar nylig sendt på TV-kanalen RTÉ i Irland uttaler Dr.Eamon McGuinness ved Institute of Obstetricians & Gynaecologists at han ikke tror at man vil få irske leger til å utføre aborter. McGuiness fremstår forøvrig som motstander av en legalisering, og titulerer seg som "Save the 8th Medical advisor".

– Kanskje vil vi se en import av leger, som vil få økonomiske incentiver for å utføre aborter og etablere egne klinikker til formålet, sier han.

Gynekologiprofessor Ole Erik Iversen som i over 40 år jobbet med temaet, medvirket også i dokumentaren.

– Kvinnene betaler prisen
Her peker han på at man også i Norge hadde mange aborter, både før og etter legaliseringen i 1978.

– Alle land har mange aborter uavhengig av om det er lovlig eller ikke Men resultatet av ulovlig abort er farlig. Og det er kvinnene som betaler prisen, sier Iversen.

Siden abort ble lovlig i Norge, i 1978, er abortratene redusert med 27,9 prosent – fra 14,9 aborter per 100 kvinne til 10,6 aborter per 100 kvinne i 2017.

 • I 2016 reiste 3265 irske kvinner til utlandet for å få utført abort. 85 prosent av disse fikk utført abort før uke 12, ifølge dokumentaren «An Irish Solution».

Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssjukehus, hvor Iversen jobbet, var det første sykehuset i landet som tok i bruk medikamentell abort i 1998.

Iversen viser til at motstanden mot medikamentell abort, den såkalte abortpillen, i sin tid var enorm.

– Denne motstanden var etter mitt syn, og de fleste gynekologers, uetisk og kvinneundertrykkende. Det var grunnen til at vi engasjerte oss så sterkt da, et slikt forbud kunne ikke bli stående.

Norge fikk ifølge Iversen, legalisert abortpillen etter de fire landene som startet: Storbritannia, Frankrike, Kina og Sverige.

– For meg var det spesielt at KrF som prøvde seg på et stortingsforbud i 1989, hadde både helseminister og statsminister i 1998. De likte det dårlig, men hadde ikke flertall. Bruken fra 1998 var som å åpne sluser, det er dokumentert.

– Det er å håpe at kvinner i Irland ikke lenger må lide så mye, helt unødig, for menns gjerninger, avslutter Iversen.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • thomas j 31.05.2018 15.07.26

  artikkelforfatteren hevder menn står bak kvinners lidelser ifm abort. jeg etterlyser en argumentasjon eller forklaring på skyldprijoriseringen mot menn. Er det menn eller religion som står bak lover mot abort? en saklig tilbakemelding på din påstand er vel ikke formye forlangt?

 • Mann 28.05.2018 12.53.56

  Viktig tema, grei artikkel, uforståelig punchline. Hvordan kan forfatter/intervjuobjekt skylde på menn for kvinners lidelse ifm abort? Er dette på grunn av overvekt av menn i lovgivende instans? En antakelse om at menn voldtar disse kvinnene som blir gravide? Forfatter kan ikke la dette stå uten å dementere. Det er hetsing på grunn av kjønn, og skulle aldri kunne bli publisert noe av DMs kaliber. Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet.

 • lege 25.05.2018 19.27.20

  Det er stort sett land med sterke bånd til en religion som er sent ute med å legaliserer abort. Polen, Irland, mange muslimske land, USA sliter. Rart at mange samfunn med en mindre torende befolkning har høyere levestandard, færre kriger og lykkeligere folk. Paradoxalt lever disse landene mer opp til kjerne utsagn i flere religioner: vær snill med hverandre, utøv toleranse, hjelp de svake. Saken er nok mer nyansert, jeg har jobbet på et misjonssykehus som har tilbud sterilisering og jeg har opplevd katolske prester predikerer mot abort og prevensjon i tredje verden hvor barn fødes for å dø av sult. Når det er sagt finnes det mange religiøse personer som er fantastiske mennesker.

 • Lege nr 100 25.05.2018 07.16.22

  «ikke lenger må lide så mye, helt unødig, for menns gjerninger» eftersom det ær bara slemme men som ær mot abort? Inga kvinnor?

Nyheter fra startsiden

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!