Nei til konkurranseutsatt pasientsikkerhet - Debatt og kronikk - Dagens Medisin

Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Nei til konkurranseutsatt pasientsikkerhet

Vi må si nei til konkurranseutsetting av en tjeneste som er selve forutsetningen for akuttmedisinsk hjelp til pasienter i distriktet.

Annons:

Innlegg: Marit Karlsen, fastlege og kommunestyrerepresentant (Ap) i Kautokeino

VAKTTDØGNET fredag–lørdag den siste helga i april kunne ha fått fatale konsekvenser for tilfeldige pasienter som akkurat da ble ramma av akutt sykdom – mens syv av åtte ambulansefly var ute av drift. Ifølge mediene har ikke liv gått tapt som konsekvens av dette. Heldigvis.

Den kritisk svekka ambulanseflyberedskapen må ses i sammenheng med det nylige bruddet i forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og Babcock Scandinavian Air Ambulance AB (BSAA).

LIVREDNING PÅ ANBUD. Den offentlige akuttmedisinske kjeden som redder liv, er satt ut på anbud. Fra 1. juli 2019 skal ikke Lufttransport AS ha ansvaret for ambulanseflytransporten lenger. Da overtar nemlig BSAA ettersom de vant anbudsrunden med sitt betydelig rimeligere tilbud – og forhandlingene brøt sammen etter at mange av pilotene står uten avtale om å få kontinuere i sine stillinger.

Umiddelbart etter bruddet meldte 14 av 16 piloter seg som «not fit for flight» og beredskapskrisen var et faktum. Kun ett fly stasjonert i Bodø var i beredskap. Øvrige fly som opererer ut ifra basene i Kirkenes, Alta, Tromsø, Brønnøysund, Ålesund og Gardermoen, ble fra vaktskiftet klokka 18.00 stående på bakken.

SPILL OM LIV. For mange kommuner i Finnmark er ambulansefly det primære valget av pasientransport i akutte situasjoner der liv og helse står på spill. Vi er avhengig av en forutsigbar tjeneste – av faste, vante og trygge piloter som en integrert del av teamet.

Usikkerheten omkring arbeidsbetingelser på bakgrunn av en anbudsutsatt akuttmedisinsk tjeneste kunne ha ført til at liv hadde gått tapt.

NEI TAKK! Vi må si nei til konkurranseutsetting av en tjeneste som er selve forutsetningen for akuttmedisinsk hjelp til pasienter i distriktet. Grafen der pris går på bekostning av kvalitet, har herved nådd sitt krysningspunkt og våre pasienters liv legges definitivt ikke på innsatsbordet i forhandlingene.

Hvilke risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS) er gjort rundt prosessen med å sette akuttmedisinske tjenester ut på anbud?

Jeg håper helseministeren vil redegjøre for hvordan vi ikke igjen skal risikere en ny nasjonal akuttmedisinsk beredskapskrise.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 10/2018

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Livredning på anbud 17.05.2018 19.14.51

  Ved å snu på begrepene kan det virke som saken dreier seg om pasientutsatt konkurransesikkerhet i regi av helseministeren..

Nyheter fra startsiden

Ny undersøkelseskommisjon i helsetjenesten

Slik skal han lede kommisjonen ingen vil ha1

Oslo universitetssykehus

Barn fikk dobbel dose cellegift1

SENDER FORSLAG PÅ HØRING

Nå vil HOD avvikle meldeordningen

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!