Riksrevisor Per Kristian Foss sier Riksrevisjonen ikke har anledning til å gripe inn i ambulansefly-saken i nord. Foto:

Riksrevisjonen: – Vi kan ikke gripe inn

– Riksrevisjonen kan ikke gripe inn i luftambulansesaken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Riksrevisjonen er ikke politisk kontrollør av regjeringens løpende arbeid. Luftambulanse-saken i Nord-Norge er en nyanskaffelse og virksomhetsoverdragelse som vi ikke kan granske nå, og vi kan uansett ikke gripe inn og stanse den, sier riksrevisor Per Kristian Foss.
Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap) krevde i helgen at Riksrevisjonen griper fatt i saken. Men det kan ikke Riksrevisjonen gjøre:

Per Kristian Foss peker på at «Riksrevisjonen er Stortingets revisjons- og kontrollorgan, og skal føre tilsyn med at statens midler og verdier blir brukt og forvaltet på en økonomisk forsvarlig måte og at regjeringens og statlige virksomheters gjennomføring av oppgaver generelt er i samsvar med det Stortinget har vedtatt og forutsatt om mål og iverksettelse.»

 – Vi undersøker altså dette i ettertid. Følgelig er det for eksempel ikke en oppgave for Riksrevisjonen å være en politisk kontrollør av regjeringens løpende arbeid. Anbudsprosessen og kontraktsinngåelsen om luftambulanse i Nord-Norge er en nyanskaffelse og virksomhetsoverdragelse som vi da ikke kan følge opp i denne fasen. Vi har heller ikke mulighet for å gripe inn i og stanse en slik prosess. Vi kan eventuelt undersøke om gjennomføring, iverksettelse og måloppnåelse har blitt som forventet etterpå, og gi Stortinget våre vurderinger av dette, uttaler Foss.

Powered by Labrador CMS