STOPPER: – Dersom noen utnytter systemet bevisst og får utbetalt mer enn de har rett på fra for eksempel NAV, så vil vi nå stoppe deres rett til refusjon, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagens Medisin. Foto:

Skjerper kontrollen av leger som misbruker offentlige midler

Leger som tilraner seg mer penger fra staten enn de har rett på skal straffes strengere. Samtidig etableres et nytt system som åpner for straff ved mindre alvorlige forhold enn i dag. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GARDERMOEN (Dagens Medisin): – Vi tar to grep for å redusere misbruk av offentlige midler fra leger og andre med refusjonsrett fra staten, sier helseminister Bent Høie (H). Dagens Medisin møter helseministeren på Helsekonferansen 2018, dagen etter at NRK Brennpunkt viste dokumentaren om 19 fastleger som alle hadde misbrukt systemet og tilranet seg mer penger enn de hadde krav på.

Lovforslag til behandling i Stortinget
Og helseministeren legger til:
– Det ene er at vi vil innføre et felles system for sanksjoner. Det betyr at dersom noen utnytter systemet bevisst og får utbetalt mer enn de har rett på fra for eksempel NAV, så vil vi nå stoppe deres rett til refusjon også fra andre deler av helsetjenesten, som for eksempel Helfo, sier Høie.

I dag kan helsemyndighetene bare frata den som jukser retten til refusjon fra den statlige instansen de har tilranet seg for mye penger fra, mens de fortsatt kan få annen statlig refusjon. Det kan det nå bli slutt på. 

Arbeids- og sosialdepartementet har fremmet en sak for Stortinget med et forslag til endring i folketrygdloven som skal gi hjemmel for det Høie beskriver. Saken er til behandling i Helse- og omsorgskomiteen og skal behandles før sommeren.

– Noen kan gjøre feil uten at de har ment å tilrane seg mer penger enn de har krav på. Det skal rettes opp, men ikke straffes Helseminister Bent Høie (H)

Vil straffe flere forhold
– Det andre vi gjør er at vi vil innføre et mer gradert sanksjoneringssystem. I dag må det være svært alvorlige hendelser for at staten kan frata noen rett til refusjon. Nå vil vi ha et system som gir mulighet for overtredelsesgebyr i mindre alvorlige saker, sier Høie.

Han har allerede gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utrede hvordan dette kan gjøres.

Høie understreker at det han snakker om er leger og andre med refusjonsrett fra staten som bevisst utnytter dagens system.  

– Noen kan gjøre feil uten at de har ment å tilrane seg mer penger enn de har krav på. Det skal rettes opp, men ikke straffes, understreker helseministeren.

Tillit mellom leger og staten
Dagens system er basert på tillitt. Det mener Høie er en god ting som må fortsette. Han påpeker at det er viktig å skille mellom dem som bevisst utnytter dagens system og dem som gjør sitt beste, men som ved en misforståelse får utbetalt mer enn de skal.  

– Jeg legger til grunn at de aller fleste er denne tilliten verdig. Dette systemet sparer oss for et stort byråkrati, sier Høie.

150 millioner til bedre kontroll
Også Helfos mulighet til å føre bedre kontroll med alle regningene leger og andre hver eneste dag sender dit, skal styrkes.

– Helfo skal legge om organisasjonen sin. Det vil frigjøre 100 og 150 millioner kroner over fem år. Pengene skal primært brukes til digitale løsninger som er bedre egnet til å føre kontroll og avdekke misbruk, sier Høie.

Helseministeren mener disse forslagene samlet sett innebære at forvaltningen får et mer finmasket og fornuftig reaksjonssystem for å hindre misbruk.

Powered by Labrador CMS