LEGERS SKAM: – Kanskje er det ikke slik som før at leger går med skammen sin alene. Det ser ut som om det er blitt mindre katastrofalt å feile, sier etikkprofessor og lege Reidun Førde. Foto: Vidar Sandnes Foto:

– Dette er ikke flytrafikk, folkens, det er mye, mye vanskeligere

– Klagesaker og uheldige hendelser må deles kollegialt, er lege og etikkprofessor Reidun Førde sitt budskap til medisinstudenter – og fastleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dere må jobbe mot idealet om at «den beste står» alene og jobbe mot kravet om perfeksjon. Det gir et skjørt profesjonelt selvbilde. Reidun Førde, professor ved Senter for medisinsk etikk, UiO

TØNSBERG (Dagens Medisin): Mandag startet Allmennmedisinsk våruke. Blant foreleserne tirsdag under temaet helsepolitikk, snakket lege og professor Reidun Førde ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo, om hvordan studenter - og allmennleger - kan forberede seg på risikoen for å gjøre feil.

I Oslo får medisinstudentene i siste semester før turnus «overlevelseskurs», et to til tre-dagers seminar om håndtering av feilbarlighet.

– Vi sier til studentene: Dette er ikke flytrafikk, folkens, det er mye, mye vanskeligere enn det. Ting som er sant i dag, er ikke sant i overimorgen. Faget er fullt av feilkilder, og det må vi leve med og håndtere bedre, sa Reidun Førde til en svært lydhør forsamling fastleger.

Førde fortalte at hun prøver å formidle dette budskapet til medisinstudentene:

– Dere må jobbe mot idealet om at «den beste står» alene og jobbe mot kravet om perfeksjon. Det gir et skjørt profesjonelt selvbilde. Vi sier alltid, del usikkerhet med kolleger og del usikkerhet med pasienten.

Bedre enn før
Førde er sammen med Olaf Aasland forfatter av en studie publisert i fjor, gjennomført blant leger som var blitt innklaget til Helsetilsynet i 2000 og 2012.

– Det ser ut til at flere rapporterte inn alvorlige pasientskader i 2012 enn i 2000, selv om dette er små tall. Tendensen er også at vi er blitt flinkere til å støtte kolleger. Kanskje er det ikke slik som før at leger går med skammen sin alene. Det ser ut som om det er blitt mindre katastrofalt å feile, kommenterer Førde.

– Min konklusjon er klagesaker og uheldige hendelser må deles kollegialt. Og vi må ha kollegiale fora for drøfting av usikkerhet og etisk vanskelige situasjoner, også der det ikke blir klagesaker, sa etikkprofessoren.

Powered by Labrador CMS