ØNSKER RETTSLIG BEHANDLING: – Det er også viktig å få belyst om hvorvidt Helfo, som utbetalte urettmessig refusjon, har gjennomført egenkontroll eller gjort noe for å bidra til at foretaksledelsen kunne stoppe feilkodingen, sier styreleder i Vestre Viken, Torbjørn Almlid. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Vestre Viken vil ikke godta boten

– Foretaket har selvsagt et ansvar for alt som skjer i foretaket, men det er flere grunner til at vi ikke har vedtatt foretaksboten, uttaler styreleder Torbjørn Almlid i Vestre Viken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I mars i år ila politimesteren i Sør-Øst politidistrikt Vestre Viken HF en bot på én million kroner for urettmessig å ha mottatt refusjoner.

For ett år siden anmeldte Helfo Vestre Viken for urettmessig bruk av takster ved Avdeling for klinisk patologi i Klinikk for medisinsk diagnostikk i tidsrommet 2011-2017.

Politiet har stadfestet at helseforetaket har opptrådt grovt uaktsomt.

En svært alvorlig og krevende sak for foretaket. Torbjørn Almlid, styreleder i Vestre Viken

Styret i Vestre Viken har i styretmøtet denne uken besluttet at helseforetaket ikke vedtar foretaksboten på 1 million kroner.

– En svært alvorlig og krevende sak for foretaket. Foretaket har selvsagt et ansvar for alt som skjer i foretaket, men det er flere grunner til at vi ikke har vedtatt foretaksboten, uttaler styreleder Torbjørn Almlid i pressemeldingen fra helseforetaket.

Forsvarer kostnadene
Han mener at det er behov for å få saken bedre belyst, og at det best kan skje gjennom en rettslig gjennomgang.

Styrelederen viser til at Vestre Viken i en rettslig prosess vil få anledning til å føre bevis for at foretaket er blitt pålagt ansvar for bevisste handlinger begått av enkeltpersoner i foretaket.

Almlid mener, ifølge pressemeldingen, at saken reiser flere prinsipielle spørsmål som er velegnet for en rettslig prøve, og at det derfor kan forsvare kostnadene som en slik gjennomgang vil medføre.

Granskningsrapport
Vestre Viken engasjerte konsulentselskapet PwC for å gjennomføre en uavhengig gransking av om sykehuset hadde fulgt reglene for koding.

Rapporten slo fast at det har det skal ha skjedd systematisk feilkoding, ved bruk av en spesiell takst, som har utløst urettmessige refusjoner, ved Drammen sykehus.

Sykehuset skal ha mottatt cirka 8,4 millioner kroner i perioden 2012 til 2017.

Almlid viser i pressemeldingen til at avdelingens kodepraksis ble stoppet, uavhengig av anmeldelse og foretaksbot.

Les også: Vestre Viken-styrelederen: «En av våre ansatte har ført alle bak lyset»

– Det er også viktig å få belyst om hvorvidt Helfo, som utbetalte urettmessig refusjon, har gjennomført egenkontroll eller gjort noe for å bidra til at foretaksledelsen kunne stoppe feilkodingen. Foretaksledelsen var ikke kjent med forholdene i den perioden det foregikk, og feilkodingen var gjort på en måte som i henhold til ekstern undersøkelse var vanskelig å avdekke, uttaler Almlid.

Powered by Labrador CMS