Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Legemiddelkostnadene har økt mer de siste årene enn tidligere år, ifølge rapporten.

Legemiddelkostnadene har økt mer de siste årene enn tidligere år, ifølge rapporten. Foto: Gettyimages

Utgiftene til legemidler har økt kraftig

Nye og dyrere legemidler har bidratt sterkt til at legemiddelkostnadene har økt med 40 prosent på fire år, ifølge ny rapport.

Annons:

Tallene kommer fra den nye rapporten "Legemiddelforbruket i Norge 2013-2017" fra Folkehelseinstituttet.  Tallene er basert på salg fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvarehandelen.

– Økt bruk av nye og kostbare legemidler som nå vesentlig finansieres gjennom helseforetakene, har påvirket kostnadene, sier seniorrådgiver Solveig Sakshaug til fhi.no.

Økende vekst
Veksten har vært større de siste årene enn tidligere år.

Kostnadsveksten har vært på rundt 40 prosent, mens antall doser har økt med ca 10 prosent.

Befolkningsveksten og en større andel av eldre i befolkningen har også bidratt til at legemiddelforbruket i Norge har økt.

Paracetamol
Salget av paracetamol økte med fem prosent i 2017.

Økt forskrivning av paracetamol til behandling av kroniske smerter har trolig bidratt til at salget av store reseptbelagte pakninger øker, ifølge Sakshaug.

Mer langtidsvirkende prevensjon
Salget av langtidsvirkende prevensjon har økt med rundt 80 prosent fra 2013 til 2017. I 2016 fikk helsesøstre og jordmødre lov til å rekvirere langtidsvirkende prevensjonsmidler.

Samtidig har salget av nødprevensjon gått ned.

– Bedre prevensjonsbruk kan ha bidratt til nedgangen i salg av nødprevensjon, sier Sakshaug.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Nemanja Jeremic, MPharm 13.04.2018 15.13.33

  Ikke overraskende når staten sponser tullete legemidler. Eksempel - atorvastatin 40mg a 100 koster 117 NOK mens atorvastatin/ezetimib 10/40mg a 90 koster 1215 NOK. Ingen helsegevinst for pasienter til 10 ganger høyere pris. Det er samme sak med astma/kols legemidler. Sløsing med penger.

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter