TIL ØSTEN: Helseminister Bent Høie (H) viderefører helsesamarbeidet med Kina. Foto:

Høie til Kina for å videreføre helsesamarbeidet

Bekjempelse av antibiotikaresistens, moderne kreftbehandling og det kinesiske helsemarkedet står på agendaen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STORTINGET (Dagens Medisin): Når helseminister Bent Høie søndag tar med seg fagfolk, byråkrater og frivillig sektor og setter kurs mot Kina er antibiotikaresistens et helt sentralt tema.

Fagseminar
Bakgrunnen er at både Høie og den kinesiske helseministeren er sentrale i et internasjonalt samarbeid med ti helseminstere. De har tatt en ledende rolle for å løfte temaet på den internasjonale arenaen.

Bakteriene kjenner ingen grenser. Derfor er et felles internasjonalt løft mot antibiotikaresistens avgjørende også for Norge.

- At Kina er med i dette samarbeid er viktig. Skal vi lykkes må vi jobbe bilateralt og mange steder samtidig. Antibiotikaresistens er et globalt problem, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Han understreker at det i dag er flere som dør av mangel på antibiotika enn av resistente bakterier. Dette bildet er imidlertid i ferd med å snu. Et internasjonalt løft nå kan stoppe en trend som på sikt kan bli vanskelig å håndtere.

Fagseminar
På programmet de første dagene i Bejing skal norske og kinesiske fagfolk diskutere felles utfordringer, mulige samarbeidsprosjekter og løsninger for å bekjempe antibiotikaresistens.

- Dette handler om å bygge nettverk mellom fagmiljøer internasjonalt, sier Høie.

Han mener Norge kan lære bort, men også høste kunnskap og erfaring fra Kina.

Langvarig samarbeid
Besøket er også en oppfølging av en samarbeidsavtale innen helseområde som ble inngått av daværende helseminister Dagfinn Høybråten for 20 år siden.

- For et år siden var den kinesiske statssekretæren i Norge. Nå følger vi opp med et besøk der, sier Høie.

På programmet står også noen dager i Shanghai. Her deltar flere norske bedrifter som orienterer seg mot det kinesiske markedet.

Protonterapi mot kreft
Helseministeren og hans følge avslutter det femdagers besøket i Kina med besøk på Shanghai Proton and Heavy Ion Center.

- Må du til Kina for å lære om moderne kreftbehandling?

- Kina ligger langt fremme på flere områder innen medisin. De ønsket selv å vise oss dette senteret for protonbehandling. Det er interessant for meg siden Stortinget har vedtatt at det skal bygges to protonsenter i Norge, et i Oslo og et i Bergen, sier Høie.

Powered by Labrador CMS