Saken har fått stor medieoppmerksomhet i Danmark. Foto: Faksimiler danske nettmedier

Dansk lege frifunnet

Den unge sykehuslegen som ble dømt for grov tjenesteforsømmelse, er frifunnet av dansk Højesterett.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I august i år ble en ung, dansk sykehuslege – omtalt som Svendborg-legen - dømt for grov tjenesteforsømmelse etter at en diabetespasient ble funnet i koma og senere døde på grunn av lavt blodsukker. Den unge legen ble dømt til å betale 5000 kroner i bot samt saksomkostningene.

Den danske legeforeningen presset på for at saken skulle ankes til dansk høyesterett.

Les mer: «Det kunne ha vært meg»

 Det danske Procesbevillingsnævnet avgjorde så at saken var av så stor prinsipiell betydning at den skulle prøves for Høyesterett, der saken gikk i mars.

Nå fastslår dommen fra den danske Højesteret at Svendborg-legen ikke har «udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed og skal derfor ikke straffes efter autorisationslovens § 75».

Les dommen fra Højesteret her

Saken ble kjent da en samlet dansk legestand, for å vise sin støtte til legen, laget emneknaggen #detkuhaværetmig, som spredte seg raskt i sosiale medier.

– I denne saken har én enkelt lege blitt holdt ansvarlig for en rekke systemfeil og organisasjonsfeil, når hun i virkeligheten har gjort det hun skulle, har leder Camilla Rathcke i Yngre Læger i Danmark tidligere uttalt til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS