Bedre behandlingstilbud

Vi ser frem til å videreutvikle rusfeltet i nært samspill med brukerne, egne fagfolk – og gjennom avtaler med private ideelle tjenesteleverandører.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Jan Frich, direktør medisin og helsefag i Helse Sør-Øst RHF
Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst

UTVIKLING AV ET bedre tilbud til rusavhengige er en viktig del av den pågående styrkingen av psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten. Helse Sør-Øst RHF har lagt til grunn et tett samarbeid mellom brukere, private ideelle leverandører, øvrig spesialisthelsetjeneste og kommunene i arbeidet med behandlingstilbudet til rusavhengige i Helse Sør-Øst.

Med rusreformen overtok spesialisthelsetjenesten i 2004 ansvaret for tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og rusavhengige fikk rettigheter på linje med andre pasienter. Langvarig døgnbehandling var utbredt, og ofte ble aktiv behandling vektlagt i liten grad. Selv om pasientene fikk dekket mange behov, var det nødvendig med en reform for å sikre god oppfølging av pasientenes fysiske og psykiske lidelser.

UTVIKLINGEN. Rusfeltet har vært preget av en betydelig faglig utvikling de siste årene. Poliklinikkaktiviteten har økt og nye arbeidsmetoder er utviklet. Det er etablert egne tilbud for gravide rusmisbrukere og pasienter med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse. Det er opprettet behandlingstilbud med et familieperspektiv.

Samarbeidet med kriminalomsorgen er styrket gjennom utvidelse av behandlingstilbudet til innsatte og domfelte med rusproblemer. En egen spesialitet i rus- og avhengighetsmedisin er etablert, og interessen for spesialistutdanningen er høy.

KAPASITETEN. Helse Sør-Øst RHF gjennomførte i januar 2018 en anskaffelse innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling og har nå avtaler med i alt 22 private ideelle tjenesteleverandører. Avtalene omfatter samlet sett kjøp av 695 døgnplasser, slik at den samlede kapasiteten i regionen nå er 1153 døgnplasser. Helse Sør-Øst RHF har gjennomført en behovsvurdering slik at tilbudet er best mulig i tråd med brukernes behov. Vi har også vektlagt behandlingsforløp uten avbrekk, hvor avrusing og abstinensbehandling inngår som en integrert del av en helhet.

AKUTTPLASSER. Sykehuset Telemark vil i løpet av kort tid etablere nye akuttplasser, og da vil alle helseforetakene i Helse Sør-Øst ha egne akuttilbud og avrusningsenheter. Dette legger godt til rette for at pasientene får et likeverdig og godt tilbud. Det er god kapasitet i regionen for spesialisert rusbehandling, og ventetiden for å få behandling har blitt kortere.

Regjeringen har varslet en rusreform som skal overføre ansvaret for reaksjoner på bruk og besittelse av illegale rusmidler fra justissektoren til helsesektoren. Det skal bli mindre vekt på straff og mer vekt på tilpassede behandlingstilbud. Vi ser frem til å utvikle rusfeltet videre i tett samarbeid med brukerne, våre egne fagfolk, og gjennom avtalene med våre private ideelle tjenesteleverandører.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 06/2018

Powered by Labrador CMS