Har samlet inn over 16 millioner

En innsamlingskampanje på Facebook har over helgen generert flere millioner kroner til Leger Uten Grenser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fredag ettermiddag startet innsamlingskampanjen på Facebook som til nå har samlet inn over 16 millioner kroner fra over 77.000 givere til Leger Uten Grenser. Målet for aksjonen er nå satt til femten millioner kroner.
«Kunne tapetsert»
I kampanjen heter det «vi kunne lett ha tapetsert Bjørnar Moxnes (R) sitt hus med blomster», men i stedet samler aksjonen inn penger til Leger Uten Grenser.
Innsamlingsaksjonen kom som en motreaksjon til strømmen av blomster til justisminister Sylvi Listhaug (FrP). Blant annet omtalt av Dagbladet.

Camilla Ahamath, er en av dem som står bak innsamlingsaksjonen til Leger Uten Grenser. Foto: Privat

– Ikke politisk
Camilla Ahamath, som er en av dem som står bak innsamlingsaksjonen til Leger Uten Grenser, sier valget falt på hjelpeorganisasjonen fordi de ikke har en politisk retning.

– Da ble det lettere å samle flere folk. Og så har jeg fulgt med på organisasjonen og sett at de noen ganger sliter med å nå ut med budskapet sitt, sier Ahamath.

Ahamath forteller at de har vært nødt til å justere målet med aksjonen flere ganger etter oppstarten, på grunn av enorm interesse.

Startet på 200.000
– Kampanjen ble lagt ut fredag kveld. Da var målet 200.000 kroner, og det tok ikke lang tid å nå. Deretter satte vi målet opp til en halv million - og så til en hel million.
Ahamath forteller at de deretter justerte målet i aksjonen flere ganger, til de hadde oppnådd ti millioner kroner i donasjoner.
– Da vi hadde fått inn ti millioner fikk vi flere henvendelser fra folk som ba oss om å ikke avslutte. Derfor måtte vi øke summen igjen. Jeg synes det er helt utrolig.
Initiativtageren har ingen formening om hva Leger Uten Grenser bør bruke pengene til.

ØREMERKER IKKE: – Pengene kommer til å bli brukt til Leger Uten Grensers medisinske humanitære arbeid, verden over, sier Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser. Foto: Leger Uten Grenser

– Jeg tenker at dette vurderer de best selv. Nå kan de prioritere flere saker. 

Øremerker ikke
Jonas Hågensen, kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser forteller at organisasjonen ikke kommer til å bruke midlene øremerket, men at det vil bli brukt som andre donasjoner organisasjonen får. 

– Pengene kommer til å bli brukt til Leger Uten Grensers medisinske humanitære arbeid, verden over. Vi er 95 prosent finansiert av private givere. Noe som setter oss i stand til å gi uavhengig, upartisk og nøytralt nødhjelpsarbeid der nøden er størst.

– Hvorfor mener dere at det er viktig å ikke ha en politisk retning for det medisinske arbeidet til Leger Uten Grenser?

– Leger Uten Grenser er en uavhengig, nøytral og upartisk medisinsk nødhjelpsorganisasjon. Vi redder liv og lindrer nød. Vi hjelper alle, basert på behov, det være seg soldater, sivile eller det noen vil kalle terrorister. Mennesket står i sentrum for oss. Vi legger oss ikke opp i norsk politikk, men vi sier i fra om politikk fører til lidelse.

– Kampanjen er jo en form for protestaksjon. Hva er deres reaksjon på kampanjen?

–  Vi startet ikke denne innsamlingen, men er overveldet over at så mange vil gi oss penger, det varmer. Vi legger oss ikke opp i denne debatten annet enn å si at Leger Uten Grenser godt vet hva dehumaniserende og polariserende debatt kan føre til, det har vi sett verden over de siste 40 åra. Det å kalle hverandre for forræder eller rasist og fascist, fører ingen nærmere hverandre. Snarere tvert i mot.

Powered by Labrador CMS