Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

"SPARKER IKKE NEDOVER": Styreleder i Vestre Viken HF, Torbjørn Almlid (t.h) tilbakeviser på det sterkeste at han vil bagatellisere saken. Her med administrerende direktør Nils Fredrik Wisløff under styremøtet denne uken.

"SPARKER IKKE NEDOVER": Styreleder i Vestre Viken HF, Torbjørn Almlid (t.h) tilbakeviser på det sterkeste at han vil bagatellisere saken. Her med administrerende direktør Nils Fredrik Wisløff under styremøtet denne uken. Foto: Vidar Sandnes

Vestre Viken-styrelederen: – Overhodet ikke min mening å sparke nedover

– Vi har en styreleder i Vestre Viken helseforetak som bagatelliserer foretaksledelsens, styrets og sitt eget ansvar, samtidig som han forsøker å inkriminere ansatte.

Annons:

Det skriver overlegene Markus Andreassen, som er avdelingstillitsvalgt for Overlegeforeningen og Torolf Vågan i et debattinnlegg torsdag.

Almlid: – Organisasjonen har forbedringsbehov
De to legene, som opplyser at de skriver innlegget på vegne av legene ved avdeling for patologi ved Drammen sykehus, mener styreleder Torbjørn Almlid bagatelliserer foretaksledelsens, styrets og sitt eget ansvar, i bedragerisaken.

Vestre Viken HF etterforskes av politiet for grovt bedrageri, etter at foretaket ble politiameldt av Helfo for angivelig å ha jukset med kodingen slik at sykehuset fikk mer penger i refusjon.

En granskingsrapport fra PwC som ble lagt frem på foretakets styremøte tidligere denne uken, konkluderer med at det er avdelingslederen ved patologiavdelingen som står bak jukset, og som skal ha sørget for at sykehuset siden 2002 skal ha fått nær 18 millioner kroner i urettmessig refusjon, Avdleingeslederen har for øvrig vært siktet i saken, men denne er nå henlagt.

I innlegget skiver patologiavdelingens leger:

«Nå var det åpenbart svært viktig å fraskrive seg selv, styret og foretaksledelsen all skyld og heller være påpasselig med å allikevel legge skyld på de ansatte ved avdelingen, da han i et intervju med Dagens Medisin sier at «systemet rundt denne avdelingslederen ikke har reagert helt adekvat når man har hørt ting og fått kjennskap til ting». På spørsmål fra journalisten om hvem han kaller «systemet rundt», nevner han først «avdelingen».

 – I stedet for å benytte anledningen til å rose de ansatte ved avdelingen, som i lang tid har vært under et betydelig press, valgte Torbjørn Almlid – på tross av at det eksterne konsulentselskapet frikjente de ansatte i rapporten sin – å legge noe skyld tilbake på avdelingsnivå, skriver legene.

Til Dagens Medisin sier Torbjørn Almlid at han på ingen måte har forsøkt å sparke nedover:

– Det er overhodet ikke min mening å sparke nedover. Rapporten retter ikke skyts mot avdelingen som sådan, men mot avdelingslederen. Rapporten påpeker kontrollsystemet, som er ledere, og lederlinjen oppover, og det er andrelinjetjenesten, altså internkontrollsystemet. Der stiller rapporten etter min mening berettigede spørsmål, og den stiller spørsmål om varslingssystemet, også berettiget, sier Almlid til Dagens Medisin.

– I vårt styrevedtak er det også nettopp de spørsmålene vi stiller. Rapporten påpeker veldig klart kilden til det som har skjedd, og er tydelig på at organisasjonen som sådan har forbedringsbehov. Det er det jeg mener med «systemet rundt», sier Almlid.

I dialog med Helfo
Han viser også til at styret nå ber Vestre Viken om å gå i dialog med Helfo om kvalitetsforbedringer.

– Vi ber om å få avklart roller i kontrollsystemene og jeg mener det er legitimt å spørre om Helfo skal etablere et bedre system, eller om hvert enkelt sykehus skal ha et eget system. HELFO bør se på om de skal få på plass et bedre kontrollsystem, sier han.

 

Ansetter ny direktør for Vestre Viken

Torsdag avholder for øvrig Vestre Viken HF et ekstraordinært styremøte der ansettelse av ny administrerende direktør er eneste agenda.

Fredag offentliggjøres det hvem som får jobben, opplyser Almlid.
Nåværende direktør, Nils Fredrik Wisløff, sa i oktober opp sin stilling etter å ha vært direktør i nær åtte år.

 

 

 

 

Kommentarer

 • Sparke nedover eller bortover 02.03.2018 16.07.36

  Sparke nedover?? Når styreleder både sparker og sparker til dem som virkelig har faglig kompetanse i forhold til det virksomheten dreier seg om, blir troverdigheten borte.

 • Tatt en 01.03.2018 17.30.44

  Styrelederen her har tatt en Kvinnsland en, han satt som styreleder i innovest i årevis men da det begynnte og brenne under beina hans starta han med anmeldser av forskere som naturligvis vart henlagt.

 • Lege 01.03.2018 13.28.47

  Hva med Nils Fredrik Wisløff som ny styreleder? Han har vel en smule troverdighet?

Nyheter fra startsiden

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!