BIVIRKNINGER: Produkter man kan kjøpe i helsekostbutikkene kan ganske riktig gi bivirkninger, sier førsteforfatter på studien, Trine Stub. Foto: Gettyimages

Leger skeptiske til alternativ kreftbehandling

– Generelt vet helsepersonell for lite om alternativ behandling, sier Trine Stub ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ANBEFALER DET IKKE: Stein Sundstrøm, leder av Norsk onkologisk forening, sier han som oftest ikke anbefaler alternativ behandling. Foto: Arkiv

Stub er førsteforfatter på studien, som har undersøkt helsepersonell sine holdninger til alternativ behandling.

– Noen typer alternativ behandling har positive effekter for pasienter med kreft, mens andre kan være risikable. Pasientene spør ofte helsepersonell til råds, og da er det viktig at de har kunnskap om dette, sier Stub.

– Kan gi bivirkninger
I studien , som er publisert i BMC Complementary and alternative medicine, er 466 helsepersonell spurt om holdninger til og kunnskap om alternativ behandling.

94 prosent av legene og 93 prosent av sykepleierne mente at alternativ medisin kan gi bivirkninger.

– Her tenker nok legene og sykepleierne først og fremst på produkter man kan kjøpe i helsekostbutikkene. De kan ganske riktig gi bivirkninger, pasientene kan ta overdose, eller helsekosten kan interagere negativt med medisinene de tar, sier Stub.

Nøytrale overfor pasientene
Studien viser også at 61 prosent av leger og 55 prosent av sykepleiere ville forholdt seg nøytrale dersom de ble spurt av pasienter om råd vedrørende bruk av alternativ medisin.

– Dette er nok fordi de har lite kunnskap på feltet, og dermed kan de ikke rådgi pasientene, sier Stub.

– Må åpne for dialog
Hun mener det er viktig at leger og sykepleiere åpner for en dialog om alternativ behandling.

– En del pasienter er redde for å fortelle helsepersonell hva slags helsekostmedikamenter de bruker, fordi det ikke åpnes for en dialog om dette, og fordi de frykter at legen er negativt innstilt. Og når legen ikke vet hva slags alternativ behandling pasienten bruker, øker risikoen for bivirkninger og uheldige interaksjoner mellom helsekost og medisiner, sier hun.

Også massører, soneterapeuter og akupunktører ble spurt om sine holdninger til alternativ medisin, og de var mer positive til bruken enn leger og sykepleiere.

Mange bruker det
Hun sier at opptil 50 prosent av kreftpasienter bruker alternativ medisin i tillegg til vanlig behandling.

– Det er viktig å møte pasienten på dette, sier hun.

Hun mener det hadde vært en god idé å tilby leger og sykepleiere et kurs i alternativ behandling.

– I løpet av noen timer kunne vi gått gjennom det viktigste. NAFKAM har en informasjonsavdeling- nifab.no. Der finner man mye informasjon om alternativ behandling for kreftpasienter, sier Stub.

Lite forskning
Mange av legene påpekte at det var lite forskning tilgjengelig om alternativ medisin.

– Det stemmer dessverre, og vi mener at Norges Forskningsråd burde ha et eget program for forskning på alternativ behandling, sier Stub.

Linker til NAFKAM
Stein Sundstrøm, leder av Norsk onkologisk forening, sier foreningen på sin hjemmeside har en link til NAFKAM og til CAM-Cancer, som er et internasjonalt nettsted med et kvalitetssikret innhold av hva som er å finne av alternativ behandling.

– Dette er etter vårt skjønn den best oppdaterte kunnskapen, og vi har denne linken til hjelp for våre medlemmer. Men hvor mange onkologer som bruker den aktivt har vi ikke oversikt over, sier han.

Frykter interaksjon med medisinene
Han sier det vanligste svaret fra onkologer er at de ikke anbefaler alternative metoder som innebærer inntak av noe som kan interagere med aktiv kreftbehandling.

– Når vi ikke har aktiv behandling å tilby, er vi ikke så dogmatiske, da er det opp til pasienten selv, sier Sundstrøm.

– Burde kreftleger vært flinkere til å kommunisere med pasientene om alternativ behandling?

– Vi kan sikkert bli flinkere på det. Jeg vil tro at de fleste av oss besvarer så godt vi kan, men det kan være vanskelig å holde seg oppdatert. Da er linken til CAM-CANCER tilgjengelig, sier han.

Anbefaler det ikke
Selv ender han ofte opp med å ikke anbefale alternativ behandling.

– Jeg pleier å si at hvis noe av dette hadde hatt god effekt mot kreft, ville det blitt hentet inn i skolemedisinen. Og dette tror jeg de skjønner, men likevel vil det alltid være pasienter og pårørende som vil prøve, sier han.

Powered by Labrador CMS