BLODPRØVE: En forhøyet PSA-verdi, målt ved en blodprøve, kan indikere godartet sykdom, men også være et tegn på prostatakreft. Arkivfoto Foto:

Svenskene sier nei til screening for prostatakreft

Socialstyrelsen i Sverige mener dagens tester ikke har god nok dokumentasjon for å kunne brukes i screening for prostatakreft.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag sa den svenske Socialstyrelsen, tilsvarende Helsedirektoratet i Norge, nei til screening for prostatakreft. Det skriver dagensmedicin.se.

PSA-testene som er tilgjengelige i dag er ikke treffsikre nok og må kombineres med andre testmetoder for å unngå overdiagnostisering og overbehandling, mener Socialstyrelsen.

Nå har Statens beredning för medicinsk og social utvärdering (SBU) sett på kunnskapsgrunnlaget ved et stort antall kompletterende tester til PSA-test.

– Flere av testene, som for eksempel Stockholm -3-modellen, er lovende. Men resultatene må valideres i flere studier før vi med sikkerhet kan si hvor mye de reduserer overdiagnostikken i en screeningsituasjon, uttaler avdelingssjef i Socialstyrelsen, Lars-Torsten Larsson.

Powered by Labrador CMS