Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

BLODPRØVE: En forhøyet PSA-verdi, målt ved en blodprøve, kan indikere godartet sykdom, men også være et tegn på prostatakreft. Arkivfoto

BLODPRØVE: En forhøyet PSA-verdi, målt ved en blodprøve, kan indikere godartet sykdom, men også være et tegn på prostatakreft. Arkivfoto

Svenskene sier nei til screening for prostatakreft

Socialstyrelsen i Sverige mener dagens tester ikke har god nok dokumentasjon for å kunne brukes i screening for prostatakreft.  

Annons:

Mandag sa den svenske Socialstyrelsen, tilsvarende Helsedirektoratet i Norge, nei til screening for prostatakreft. Det skriver dagensmedicin.se.

PSA-testene som er tilgjengelige i dag er ikke treffsikre nok og må kombineres med andre testmetoder for å unngå overdiagnostisering og overbehandling, mener Socialstyrelsen.

Nå har Statens beredning för medicinsk og social utvärdering (SBU) sett på kunnskapsgrunnlaget ved et stort antall kompletterende tester til PSA-test.

– Flere av testene, som for eksempel Stockholm -3-modellen, er lovende. Men resultatene må valideres i flere studier før vi med sikkerhet kan si hvor mye de reduserer overdiagnostikken i en screeningsituasjon, uttaler avdelingssjef i Socialstyrelsen, Lars-Torsten Larsson.

 

Relaterte saker
– Ny test bedre enn PSA-testen
Tre av ti tok PSA-test etter oppfordring fra fastlegen

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Frykter kutt blir knock-out

NY RAPPORT OM NARKOTIKABRUK I NORGE

Ser en mulig nedgang i bruken av heroin

Behandling med blodfortynnende legemidler

Tre spørsmål kan forutsi blødningsfaren

VIL ENDRE OPPTAKSKRITERIENE TIL MEDISINSTUDIET

UiO vil teste medisinstudenter for «egnethet»17

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!