VANSKELIG SAK: I oktober sa Beslutningsforum første gang nei til å ta i bruk legemiddelet nusinersen (Spinraza) som behandling av SMA. Mandag skal Lars Vorland og kollegene vurdere saken enda en gang. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Ekstraordinært Spinraza-møte på mandag

Myndighetene har gitt legemiddelselskapet et motbud på SMA-medisinen Spinraza.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag klokken 9 skal Beslutningsforum ha ekstraordinært møte. Innføring av legemiddelet nusinersen (Spinraza) til behandling av den alvorlige sykdommen spinal muskelatrofi (SMA), er eneste sak på dagsorden.

Etter forrige møte uttalte Beslutningsforums leder, Lars Vorland, at myndighetene vurderte å komme med et motbud til legemiddelselskapet Biogen etter deres siste tilbud.

Motbud
– Det har vi nå gjort. Dette er noe av det som Beslutningsforum skal ta stilling til på mandag, men vurderingen vil bygge på mange elementer, sier Asbjørn Mack, forhandlingsleder i Sykehusinnkjøp.

De fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene skal diskutere saken i et telefonmøte.

Spinraza omtales som et av verdens dyreste legemidler, og Beslutningsforum har uttalt at dette er den vanskeligste saken de noen gang har behandlet.

Les også: Danmark fastholder Spinraza-nei

200 millioner
Ut fra listeprisen er kostnaden for Spinraza nær én million kroner per dose. Det første året trenger barna seks behandlinger, og resten av livet settes tre sprøyter i året. Uten rabatt ville behandlingen til sammen kostet Norge 200 millioner kroner årlig etter fem år, ifølge analyser fra Statens legemiddelverk. Det er ikke kjent hvilken rabatt legemiddelselskapet tilbyr.

Norske og danske myndigheter har ønsket å gjennomføre felles forhandlinger om legemiddelet, men dette har legemiddelselskapet nektet. Nylig offentliggjorde Biogen sitt årsregnskap som viser at de i fjor omsatte nusinersen for 884 millioner amerikanske dollar på verdensbasis, som tilsvarer rundt 6,8 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS