Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Tor Ingebrigtsen må gå fra jobben umiddelbart

KOMMENTAR: Når en sykehusdirektør som fremmer trusler får regien på sin egen avgang, mister floskler som «trusler er uakseptabelt» all form for troverdighet.

Annons:
Markus Moe, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin.

HELSE-TOPPENE i Helse Nord har latt Tor Ingebrigtsen fritt få snakke om sin egen avgang. Tirsdag fortalte han – uten å bli motsagt – om hvorfor han forlater direktørjobben han tiltrådte i 2007.

La det være skrevet først som sist: Det er ingen som betviler Ingebrigtsens intellektuelle evner. De fleste jeg har snakket med de siste årene er dessuten sterkt fascinert av mannen.

Han går for å være faglig flink, og har vært en sterk leder ved Universitetssykehuset i Norge-Nord (UNN). Det kan det nok ha vært behov for.

LIKEVEL: Påstandene om et nærmest diktatorisk regime har ligget over Ingebrigtsens direktørperiode, en rekke ganger beskrevet gjennom begrepet fryktkultur. UNN-direktøren beskrives som oppfarende og hissig.

Tirsdag fortalte han altså at nok var nok.  Ingebrigtsen fikk fortelle at han var «fornøyd med å ha gjennomført organisasjonsutviklingen» han mente var nødvendig. Han fremhevet store byggeprosjekter og hvordan «vi klarte å få godt nok handlingsrom i økonomien for investeringer».

DET var en gjennomgang av de siste 11 årene som direktør, en kjapp sving innom PCI-striden – «en vanskelig sak», hvor det var «strategisk uenighet mellom UNNs ledelse og styre», fortalte Ingebrigtsen.

Når truslene mot styreleder Marianne Telle kommer for en dag, blir denne forklaringen underlig. «Vi er rasende på deg», «Du vil bli knust» og «Du vil ikke ha noen ting igjen», er Ingebrigtsens ord i telefonen til Telle.

DETTE er uttalelser mot et annet menneske som man ikke kan akseptere.  Det sier alle ledere i dag – nå som saken er kommet frem.

Men da den var holdt skjult, så hadde ingen mot til å ta et oppgjør med Ingebrigtsen.

«Trusler er uakseptabelt», sier for eksempel helseminister Bent Høie. Lars Vorland forteller at han var enig med UNN-direktøren når han sa han ville slutte.

MEN – likevel, altså, så får Tor Ingebrigtsen diktere sin egen avgang med floskler, og beskriver det hele som om han gjør Nord-Norge en tjeneste ved å stå i jobben til en arvtaker er på plass.

Er det slik at «trusler er uakseptabelt», så må det få konsekvenser når mennesker med makt behandler sine medmennesker på en uakseptabel måte.

FLERE topper i Helse-Norge bør gå i seg selv, og vurdere om man har gjort jobben sin etter at de ble klar over UNN-direktørens trusler.

Skaden er allerede skjedd, men én ting er ikke for sent. Tor Ingebrigtsen må få beskjed om at hans tid som direktør ved UNN er over, med øyeblikkelig virkning.

 

 

 

Kommentarer

Kommentarfunksjonen er stengt.

 • lege 08.02.2018 21.30.47

  https://www.nrk.no/nordland/unn-direktor-pekte-pa-ordforeren-og-sa-at-_dette-ville-fa-konsekvenser_-1.13906065 NRK følger også saken.

 • #unntoo 08.02.2018 21.20.40

  Kjære Vorland ! Mener du virkelig at Jorill Andreassen som aldri har sagt annet enn at «æ har full tillit til han Tor» skal få bestemme om han skal få fortsette som UNN direktør nå når sannheta om hans 11 år lange fryktbaserte lederskap basert på trusler, trakassering og lovnader om å bli knust endelig er løftet fram i lyset ? Er det ikke du som har null toleranse for trusler som er sjefen i vårt Helse Nord ?

 • lege 08.02.2018 21.10.54

  Her er det mange saker som må gjennomgås. Ministeren kan ta initiativet, må ta det. Med stor sannsynlighet er det ikke første gang det har kommet trusler fra UNN ledelsen. Skal trollet fram i lyset? Skal ofrene få oppreisning? Skal en også se at en slik modell der en sjef i år etter år kan herje og true, benekte og skjønnmale ikke er liv laga?

 • Helsearbeider 08.02.2018 21.06.41

  Jobb nr 1 for UNN styret blir å vurdere sin egen stilling, sjelden ser man en daglig leder som i så stor grad har styrt sitt eget styre. I UNN har det ikke vært direktøren som har stått til ansvar for styret, men styreleder som har vært i lomma på direktøren. Direktøren har fra alle kanter i helseadelen blitt støttet med "full tillit" hver gang han har vært ute i hardt vær. Sparr saken for noen år tilbake burde ha vært nok til å vise hva han egentlig står for. Det har vært et Machiavellisk" preg på hans ledelse. En av hans infamøse uttalelser har vært at "ledere må lede og dere andre må la dere bli ledet". Som om en kan vedta tillit. Han er stolt av klinikkstrukturen som har gitt ham overskudd de senere år men forspilt den viktigste kapitalen, arbeiderne. Flere fagmiljø er rystet eller redusert. Om fryktkultur er et "utidig" begrep så er ihvertfall ukultur betegnende sett fra gulvet. Pynting på tall, tilbakeholding av fakta, omskrivinger og lurendreieri er UNN ledelseskultur.

 • Tony Clifton, Helsetvisynet 08.02.2018 20.45.40

  Helsetvisynet har reist tilsynssak angående fryktkultur ved UNN; http://helsetvisynet.no/fryktkultur_ved_universitetssykehuset_nord_norge_unn/#more-203

 • Prostituert seg 08.02.2018 20.22.10

  Må ha vært en rar ledelse i dette foretaket som har godtatt sin leder væremåte uten og stille spørsmål eller funnet noe annet og gjør. Personalsjef,økonomisjef,informasjonsjef osv. burde få skolpengene igjen dette er lavmål .en ledelse som tydeligvis har prostituert seg for sin leder.

 • Lege 08.02.2018 19.49.10

  Tiden er kanskje inne for at styret i UNN eller Helse Nord selv vurderer om det er grunn til å ettergå tidligere anklager om trusler, fryktkultur og gjengjeldelse fra toppledelsen ved UNN under Tor I mot kritiske røster og varslere i organisasjonen. Dette er det tidligere skrevet mye om, både i Nordlys, iTromsø og i Dagens Medisin. Når direktøren tillater seg å true styrelederen til sin eier, er det kanskje grunn til å tro at tidligere påstander om det samme innad i organisasjonen han leder, stemmer. Isåfall må det vurderes om Tor Ingebrigtsen og UNN er skyldig i brudd på Arbeidsmiljøloven ved å skape en arbeidsplass med frykt for represalier og frykt for å ikke få jobb videre. Vorland erkjenner selv at han har hørt slike påstander tidligere, men alltid har støttet T.I. Først når noen på hans «nivå» i ledelsen forteller om det samme reagerer han. Det er meget underlig og skremmende.

 • lege 08.02.2018 18.32.23

  Høie har antagelig regjeringens letteste jobb. Ingenting av problemer og dysfunksjonelle forhold i helsevesenet er det hans oppgave å håndtere. Heller ikke trusler og dårlig ledelse. Det er alltid noen andre sitt ansvar å rydde opp. Konklusjonen på dette må være at vi ikke trenger en Helseminister i dagens helse-Norge.

 • Tidl leder 08.02.2018 19.48.28

  Dette har du helt rett i. Helseministeren fraskriver seg ansvar i ett og alt og sitter stille i båten. Skylder på andre, problemet er løst, er en velkjent kommunikasjonsstrategi. Med en slik embetstilnærming kan det se ut som helseministeren avsetter seg selv.

 • KR 08.02.2018 18.26.49

  Markus Moe du har noen åpenbare selvmotsigelser i din kommentar. Først sier du at han at han er faglig flink og har vært en sterk leder. Så sier du at han har hatt et diktatorisk regime og at det har vært en fryktkultur. For de som har kompetanse i ledelse (studert ledelse) så vet man at disse tingene ikke henger på greip. Moderne ledelse kan ikke innebære begge disse forholdene. Moderne ledelse tar avstand fra Tayloristisk lederstil (diktatur og fryktkultur). Tayloristisk lederstil hører dermed ikke hjemme i moderne ledelse og per definisjon har den som ikke kan moderne ledelse heller ikke lederkompetanse og bør derfor heller ikke være leder. Når det gjelder å være faglig flink må du definere det også. Er det faglig flink i medisinfaget du mener, eller er det faglig flink i ledelsesfaget. Det siste er i så fall umulig, siden å være faglig flink i ledelse innebærer at du anser at ledelse er et eget fag du må utdannes til og bare kan utøves etter dagens kriterier for moderne ledelse.

 • Lege 08.02.2018 18.25.28

  Takk til Dagens Medisin som har avdekket og fulgt opp dette offentlig, noe som mange allerede har visst om på UNN. Håper dere stiller spørsmål til noen som kan svar på om det her har foregått noe lovbrudd, dvs straffbart.

 • Trude M. 08.02.2018 16.46.45

  Ingebrigtsen må gå, og hans videre jobbmuligheter bør ikke sponses over min skatteseddel. Hiv han ut av det offentlige.

 • N:N 08.02.2018 16.55.48

  Med slike innlegg stenger admistrator siden og det er ingen tjent med la oss ha en respektabel side her. At trussel foregår ja at Høie er kjempenaiv ja. men ikke gå til diktatoriske angrep.

 • T:T 08.02.2018 16.31.01

  Både Høie og Vorland bør vurdere sin stilling begge har forsvart kulturen mens folk har blitt øydelagt . Så mange advarsler og begge har gitt faen det er nesten ikke til og tro. Heldigvis har både Nordlys og dagens medesin tatt tak i det selv om og stenge ned alle kommentarfelt er idiotisk.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!