Tor Ingebrigtsen må gå fra jobben umiddelbart

KOMMENTAR: Når en sykehusdirektør som fremmer trusler får regien på sin egen avgang, mister floskler som «trusler er uakseptabelt» all form for troverdighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Markus Moe, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin.

HELSE-TOPPENE i Helse Nord har latt Tor Ingebrigtsen fritt få snakke om sin egen avgang. Tirsdag fortalte han – uten å bli motsagt – om hvorfor han forlater direktørjobben han tiltrådte i 2007.

La det være skrevet først som sist: Det er ingen som betviler Ingebrigtsens intellektuelle evner. De fleste jeg har snakket med de siste årene er dessuten sterkt fascinert av mannen.

Han går for å være faglig flink, og har vært en sterk leder ved Universitetssykehuset i Norge-Nord (UNN). Det kan det nok ha vært behov for.

LIKEVEL: Påstandene om et nærmest diktatorisk regime har ligget over Ingebrigtsens direktørperiode, en rekke ganger beskrevet gjennom begrepet fryktkultur. UNN-direktøren beskrives som oppfarende og hissig.

Tirsdag fortalte han altså at nok var nok.  Ingebrigtsen fikk fortelle at han var «fornøyd med å ha gjennomført organisasjonsutviklingen» han mente var nødvendig. Han fremhevet store byggeprosjekter og hvordan «vi klarte å få godt nok handlingsrom i økonomien for investeringer».

DET var en gjennomgang av de siste 11 årene som direktør, en kjapp sving innom PCI-striden – «en vanskelig sak», hvor det var «strategisk uenighet mellom UNNs ledelse og styre», fortalte Ingebrigtsen.

Når truslene mot styreleder Marianne Telle kommer for en dag, blir denne forklaringen underlig. «Vi er rasende på deg», «Du vil bli knust» og «Du vil ikke ha noen ting igjen», er Ingebrigtsens ord i telefonen til Telle.

DETTE er uttalelser mot et annet menneske som man ikke kan akseptere.  Det sier alle ledere i dag – nå som saken er kommet frem.

Men da den var holdt skjult, så hadde ingen mot til å ta et oppgjør med Ingebrigtsen.

«Trusler er uakseptabelt», sier for eksempel helseminister Bent Høie. Lars Vorland forteller at han var enig med UNN-direktøren når han sa han ville slutte.

MEN – likevel, altså, så får Tor Ingebrigtsen diktere sin egen avgang med floskler, og beskriver det hele som om han gjør Nord-Norge en tjeneste ved å stå i jobben til en arvtaker er på plass.

Er det slik at «trusler er uakseptabelt», så må det få konsekvenser når mennesker med makt behandler sine medmennesker på en uakseptabel måte.

FLERE topper i Helse-Norge bør gå i seg selv, og vurdere om man har gjort jobben sin etter at de ble klar over UNN-direktørens trusler.

Skaden er allerede skjedd, men én ting er ikke for sent. Tor Ingebrigtsen må få beskjed om at hans tid som direktør ved UNN er over, med øyeblikkelig virkning.

Powered by Labrador CMS