Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

STØRST FØRSTE ÅR: Den økte risikoen for å få demens etter en traumatisk hodeskade er størst det første året etter skaden- da er risikoen fire til seks ganger så stor. Illustrasjon: Colourbox

STØRST FØRSTE ÅR: Den økte risikoen for å få demens etter en traumatisk hodeskade er størst det første året etter skaden- da er risikoen fire til seks ganger så stor. Illustrasjon: Colourbox

Hodeskade øker risikoen for demens 30 år senere

En traumatisk hjerneskade etter for eksempel slag mot hodet øker risikoen for å få demens også 30 år etter skaden, viser ny svensk studie.

Annons:

Forskerne ved Umeå universitet har fulgt sykdomshistorien til 164.000 mennesker som ble rammet av skader mot hodet.

– Vi visste at det finnes en sammenheng mellom hodeskader og demens, men at den forhøyde risikoen fortsatt er der 30 år etter skaden var overraskende, sier professor Peter Nordström ved Institutionen för samhällsmedicin og rehabilitering ved Umeå universitet, ifølge en pressemelding.

Stort materiale
Forskerne har fulgt alle svensker som var eldre enn 50 år 31. desember 2005. De som hadde fått en diagnostisert hodeskade ble sammenlignet med resten av gruppen når det gjaldt risikoen for å utvikle demens.

Det ble også gjort en søskenstudie av 47.000 søskenpar der kun den ene var rammet av hodeskade, for å minske risikoen for påvirkning fra arv og oppvekstmiljø.

25% etter 30 år
Studien viser at den økte risikoen for å få demens etter en traumatisk hodeskade er størst det første året etter skaden- da er risikoen fire til seks ganger så stor som for uskadde.

Men fortsatt etter 30 år er risikoen for å utvikle demens blant de som hadde fått en traumatisk hodeskade 25 prosent høyere enn for kontrollgruppen.

Observasjonsstudie
Risikoen øker både etter én alvorlig traumatisk hodeskade, og etter flere mindre hodeskader. Én eneste mindre skade gir en lavere risikoøkning.

En styrke for studien er at man har kunnet følge personene lenge, og at underlaget er så omfattende. Imidlertid er det en observasjonsstudie, det innebærer at det kan finnes andre forskjeller mellom gruppene enn selve skaden.

Studien er publisert i PLOS Medicine.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!