Vil vurdere organiseringen av sykehusene på nytt

Ekspertutvalget som har vurdert nye oppgaver til fylkeskommunene, mener sykehusorganiseringen bør gjennomgås på nytt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Terje P.Hagen er professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved UiO. Foto: UiO

Ekspertutvalget, ledet av professor Terje P. Hagen ved Universitetet i Oslo, ble nedsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet i fjor i forbindelse med behandlingen av regjeringens forslag til regionreform.

Nytt «Kvinnsland-utvalg»?
I rapporten som ble lagt frem torsdag, skriver utvalget at de mener organiseringen av sykehusene må vurderes på nytt, da også med en fylkeskommunal modell.

– Utvalget har merket seg at Den norske legeforening på sitt landsstyremøte i 2017 gikk inn for å avvikle de regionale helseforetakene og at «sykehusorganiseringen må inngå i arbeidet med ny regionreform», skriver utvalget, som også skriver at de ser et klart behov for en nærmere diskusjon av dette spørsmålet.

I desember 2016 konkluderte Kvinnslandutvalget, som blant annet hadde som oppgave å vurdere hvordan man kunne fjerne de regionale helseforetakene (RHF), med at RHF’ene måtte bestå.

Les mer: Fikk ikke gjennomslag for sine favoritter

Fylkeskommunal modell
Nå anbefaler altså Hagen-utvalget at man gjør en ny gjennomgang av  organiseringen av sykehusene.

– En fylkeskommunal modell bør da inngå i vurderingene. Inntil da bør en ha utredet finansieringsordninger som gir stabilitet til finansieringen av universitetssykehusene. Når det gjelder investeringsnivået i spesialisthelsetjenestene så bestemmes dette langt på vei av størrelsen på enhetene som står ansvarlig for investeringene og disses inntektsvilkår. Større fylkeskommuner vil håndtere dette problemet, skriver de.

Powered by Labrador CMS