Vil utvide Sikkerhetsloven

– Det holder ikke at et enkelt helseforetak skal bestemme hva som er kritisk IT-infrastruktur – eller at man skal la en helseminister bestemme dette.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Trond Markussen er president i NITO. Foto: NITO

Det sier president for fagorganisasjonen NITO, Trond Markussen, som mener at helseminister Bent Høie (H) altfor lenge har skjøvet ansvaret for IKT-skandalen i Helse Sør-Øst nedover.

Etter helseministerens redegjørelse for Stortinget tirsdag, sa også flere av politikerne at de mener Høie har skjøvet ansvaret fra seg i for stor grad.
Og det nylige dataangrepet mot Helse Sør-Øst aktualiserer problemstillingen, mener Markussen:

– Å outsource IKT gjør at man ikke er sikre på hvem som har tilgang på dataene, og det at man får et hackerangrep viser hvor viktig det er å ha kontroll. Det er ingen som bruker tid på å hacke hvis de ikke har noen nytteverdi av det, de har et mål med det de gjør. Angrepet viser at infrastrukturen i vårt bittelille land er interessant.

– Jeg er overrasket over at helseministeren sier det er helseforetaket sitt ansvar, særlig når vi påpeker at helseforetaket ikke sitter på nok kompetanse og at de ikke har kontroll på dataene. Nå må han ta grep. Dette kan han ikke dytte foran seg lenger, det er som snøhaugene utenfor vinduet, de vokser og blir større.

Se helseminister Bent Høies svar på dette i eget intervju her. 

Nylig har Utenriks- og forsvarskomiteen avgitt sin innstilling til regjeringens forslag for ny lov om nasjonal sikkerhet; Sikkerhetsloven.

NITO vil at loven utvides, slik at IKT-systemene innen helse og andre kritiske sektorer, som politi og kraftforsyning, skal defineres som kritisk infrastruktur og underlegges Sikkerhetsloven.

 Lovforslaget styrker IKT-delen i form av at man inkluderer «samfunnskritisk funksjon», det vil blant annet si IKT-systemer. 

– Vi mener at loven skal bestemme hvem som skal definere hva som er kritisk infrastruktur.
– Vi har foreslått at Nasjonal sikkerhetsmyndighet kan være en slik aktør. Vi må gjøre noen rolleavklaringer, der man på overordnet nivå har tilstrekkelig kompetanse om hva som er kritisk infrastruktur og hvordan den skal ivaretas.

 NITO representerer  810 medlemmer som jobber med IKT i sykehus.

Powered by Labrador CMS