– Det hadde ikke hjulpet å flytte ansvaret lenger vekk fra der ressursene og kompetansen ligger - det hadde bare svekket muligheten til å ha kontroll, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin etter redegjørelsen han holdt i Stortinget tirsdag. Foto: Anne Grete Storvik

Høie om IKT-skandalen: – Det verste er all den bortkastede tiden

Helseministeren mener det ikke bare er bortkastede penger – men også dyrebar tid som har gått med etter at Helse Sør-Øst kom ut av kontroll med sitt eget IKT-prosjekt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STORTINGET (Dagens Medisin): Helseminister Bent Høie (H) redegjorde tirsdag for IKT-skandalen i Helse Sør-Øst for Stortinget.

– Avhengig av internasjonale leverandører
Etter at redegjørelsen er over, sier han til Dagens Medisin at han mener at det er spesielt viktig å få frem hvor avhengig man i Norge er av å ha internasjonale leverandører i helsetjenesten, og at dette ikke er kommet godt nok frem i debatten:

 – Det er en normalsituasjon at personer som jobber i internasjonale IKT-selskaper eller selskaper som jobber med medisinskteknisk utstyr, også har tilgang til personsensitiv informasjon, men at det skal skje på en trygg og god måte.
– Det er ikke mulig å drive en moderne spesialisthelsetjeneste uten dette.

– Har skjedd alvorlige feil
– Mener du at det burde kommet bedre frem at man er avhengig av utenlandske aktører for å kunne drifte systemene?
– Jeg mener det er skjedd alvorlige feil med risikovurderingen i forbindelse med outsourcingen, og at det var riktig å stoppe arbeidet på grunn av det.

Men - så kunne man som vanlig innbygger følge med i den offentlige debatten, og nærmest få inntrykk av at det at utenlandske arbeidere i et digert IT-selskap har tilgang pasientjournalene, i seg selv er et stort problem. Det er et bilde det er viktig å få korrigert. For om vi legger terskelen der, er det rett og slett ikke mulig å drive en moderne helsetjeneste, verken her eller i noe annet land.
– Kunne stilt flere spørsmål
– I hvilken grad mener du at prosjektet burde vært stoppet tidligere?
– Det er kommet tydelig frem at det var ulike risikovurderinger på de ulike nivåene. Det var styret i Helse Sør Øst og ledelsen der som gjorde beslutningen – på bakgrunn av den informasjonen de hadde tilgjengelig på det tidspunktet.
– Så kan man jo alltids spørre om noen der burde ha stilt flere spørsmål. Det får man ikke nødvendigvis svar på, sier Høie.

– Hva har du og Helse Sør-Øst-direktør Cathrine Lofthus snakket om i løpet av denne saken?
– Jeg har gitt henne, og de andre direktørene og lederne beskjed om at dette er et område som jeg forventer får mer oppmerksomhet på, og at styrene setter seg mer inn i. og får mer kompetanse på. Jeg møtte styrene og direktørene i fjor for å gå dypt inn i problematikken.

Han mener det må en holdningsendring til:

– Aktører på samfunnsområder som tidligere ikke har vært så opptatt av disse spørsmålene, fordi de ikke har opplevd det som så relevant, nå må ha en helt annen holdning. Fordi andre deler av samfunnet er utsatt for en helt annen risiko enn tidligere.
Millioner
– Det er kjent at det er brukt mange millioner allerede på dette prosjektet, er dette bortkastede penger som kunne vært brukt på pasientbehandling?
– Det er ikke riktig, fordi vi ennå ikke vet hvor stor del av beløpene som er penger som ikke vil ha hatt noen verdi lengre frem, avhengig av hvilken løsning som velges og hva som kan brukes videre.
– Men noe er bortkastet?

– Ja helt klart, og det verste er tiden som er bortkastet, derfor haster det å få på plass en ny infrastruktur. Dette er et prosjekt som uansett ville kostet enorme beløp.

 – I hvilken grad vil du nå følge ekstra nøye med på andre helseforetak som skal gjøre store IT-anskaffelser, som for eksempel Helse Midt?
– Helseforetakene har et tydelig ansvar, dette er ikke et ansvar du bare kan flytte opp eller ned.

 – Du får kritikk for å ha skjøvet ansvaret nedover?

– Ansvaret er plassert i helseregionen. Det er én utfordring knyttet til ansvarsforhold, og det er hvem som er databehandlingsansvarlig etter loven, og det påpeker jo også E-helsedirektoratet. Det handler om at i de store regionale og nasjonale prosjektene som nå er i gang, så er utfordringen at databehandlingsansvaret ligger på det enkelte helseforetaket.

 – Når Helse Sør-Øst så tydelig har vist at de ikke hadde kontroll, hadde det ikke vært en ide å få litt mer styring fra oven?
– Det hadde ikke hjulpet å flytte ansvaret lenger vekk fra der ressursene og kompetansen ligger  - det hadde bare svekket muligheten til å ha kontroll, sier Høie til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS