Slik ser sprøyten ut med feil (til høyre) og uten feil til venstre. Foto: SLV

Funnet alvorlig feil i epilepsimedisin til barn

Legemiddelverket opplyser om at dette for øyeblikket kan berøre alle partier som er på markedet.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er cirka 6000 pasienter i Norge under 18 år som bruker denne medisinen, sier Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket til Dagens Medisin.

Legemiddelet det er snakk om er Buccolam (midazolam) munnvan, som gis i sprøyte via munnen til barn med epileptiske anfall.

«I noen få tilfeller har den gjennomsiktige sprøytehetten blitt sittende igjen på tuppen av sprøyten etter at den røde hetten er tatt av. Dette kan i enkelte tilfeller føre til at pasienten får plasthetten i munnen. Hvis dette skjer kan plasthetten svelges eller sette seg i luftveiene og medføre fare for kvelning,» heter det på Legemiddelverket sine sider.

Ingen tilfeller i Norge
– Det er en feil som kan få til alvorlige konsekvenser, og derfor ønsker vi å gå ut bredt med denne informasjonen, slik at både foreldre og leger som behandler barn får dette med seg, sier Madsen.

Han opplyser om at det ikke har kommet meldinger om tilfeller i Norge.

Legemiddelverket opplyser om at dette for øyeblikket kan berøre alle partier som er på markedet.

«Produsenten vil fremover levere partier hvor det medfølger skriftlig informasjon. Fra slutten av januar til begynnelsen av mars vil det bli levert nye partier der svakheten ved sprøytehetten er utbedret» skriver Legemiddelverket.

Legemiddelverkets råd til omsorgspersoner og helsepersonell: 

  • Sjekk at den gjennomsiktige sprøytehetten ikke sitter igjen på sprøyten når den røde sikkerhetshetten er tatt av. Hvis den gjør det, må du fjerne den gjennomsiktige sprøytehetten før du gir legemidlet. Hvis ikke kan den gjennomsiktige sprøytehetten havne i munnen på pasienten.
  • Mistenker du at sprøytehetten kan ha kommet inn i munnen på pasienten? Ikke ta en finger i munnen på pasienten for å se etter sprøytehetten eller fjerne den. I stedet må du legge pasienten i stabilt sideleie og sørge for at han/hun spytter ut sprøytehetten etter at det epileptiske anfallet er over.
  • Foreldre må huske å gi disse instruksjonene til ansatte i skole/barnehage eller andre omsorgspersoner som gir legemidler til barnet deres!
  • Apotek oppfordres til å gi pasienter, foreldre og omsorgspersoner instruksjoner som er vedlagt i Kjære helsepersonell-brev, selv om de tidligere har fått informasjon om bruk av legemidlet.
Powered by Labrador CMS