Sykehuslege på Stortinget for første gang

– Likeverdige helsetjenester tilsier at vi må satse på forskning på minoritetshelse og legge til rette for at også minoritetene kan få bedre helse, sier lege og fersk stortingspolitiker Tina Shagufta Munir Kornmo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

IKKE MANGE LEGER: – Jeg tenker at min rolle som stortingspolitiker er å lytte til mennesker og være en ressurs for andre – og gi andre på Stortinget et innblikk i hvordan vi helsepersonell arbeider og prioriterer, sier Venstre-politiker og seksjonsoverlege Tina Shagufta Munir Kornmo ved Bærum sykehus. Foto: Jo Straube

Kornmo (V) er inne på Stortinget for første gang. Hun er seksjonsoverlege ved Urologisk avdeling på Bærum sykehus, hvor hun har vært siden 2001, bare avbrutt av et halvt år på legevakten og to år som lege i spesialisering ved Ahus.

Hun er født i Pakistan, men har vært i Norge siden hun var fire år gammel.

Kornmo er tredjevara for nyutnevnt kulturminister Trine Skei Grande og klima- og miljøminister Ola Elvestuen, og blir fast møtende på Stortinget frem til 14. mai. Da er førstevara Guri Melby tilbake fra permisjon.

– Jeg tenker at min rolle som stortingspolitiker er å lytte til mennesker og være en ressurs for andre – og gi andre på Stortinget et innblikk i hvordan vi helsepersonell arbeider og prioriterer. Kunnskapsdeling er veldig viktig, og det sitter jo ikke mange leger på Stortinget, sier Kornmo til Dagens Medisin.

Symbolpolitikk
– Er det spesielle helsesaker du brenner for?

– Akkurat nå er det mye snakk om forbud mot søskenbarn-ekteskap. Jeg tenker dette er mer et medisinsk enn juridisk spørsmål. Når det tas store beslutninger I samfunnet, er det viktig å se på hva man har av fagkunnskap – på hva som finnes av forskning og datagrunnlag. Tall fra folkehelseinstituttet frem til 2010 viser at stadig færre giftere seg med søskenbarn, og jeg møter i dag veldig få unge som snakker om dette som aktuelt for dem. I dag er tallene sannsynligvis enda lavere, og da mener jeg vi ikke bør bruke tid på å lage lovverk som bare er symbolpolitikk.

– Innen helse er det viktigere ting å jobbe med, slik som for eksempel dette med taushetsplikt. Det er endel unge mennesker som er sårbare når de sitter på venteværelse hos fastlegen sin eller på gynekologiske poliklinikker. Unge minoriteters seksualhelse og mentale helse er temaer som vi med fordel kan ta en nærmere titt på for å få et bedre tilbud til de berørte gruppene.

– Likeverdige helsetjenester tilsier at vi må satse på forskning på minoritetshelse og legge til rette for at også de kan få bedre helse tilsvarende resten av befolkningen. Så må det jo sies at det er begrenset hva jeg får gjort på tre måneder, konstaterer Kornmo.

OGSÅ NY PÅ TINGET: Psykiater Astrid Nøklebye Heiberg (H) er 81 år og skal være den eldste som møter fast på Stortinget noensinne. Arkivfoto

Utdannings- og forskningskomiteen
Hun skal sitte i Stortingets komité for høyere utdanning og forskning

– Det blir spennende. I tillegg til å være sykehuslege har jeg hatt et stort engasjement for barn og unge. Derfor blir det interessant å se på hvordan utdanningssektoren jobber for integrering, sier den ferske stortingspolitikeren. Jeg registrerer at det i dag er mange barn som er født og oppvokst i Norge, som snakker dårligere norsk enn meg som har innvandret som barn. Det er en utfordring som må tas tak i fordi språket er en døråpner når disse unge senere skal ut i arbeidslivet. Og hvis vi ønsker å legge til rette for at de skal lykkes må det gjøres en innsats tidlig, på skolen, sier Tina Shagufta Munir Kornmo.

Nøkleby Heiberg (81) - også ny
En annen lege som også er fersk som fast på Stortinget er psykiater Astrid Nøklebye Heiberg (H). Hun var statssekretær for helseminister Bent Høie fra 2013 til 2016.

Med sine 81 år, skal hun være den eldste fast møtende på Stortinget noensinne. Nøkleby Heiberg er førstevara for Nikolai Astrup, som nå er utviklingsminister i den utvidede treparti-regjeringen til Erna Solberg.

Powered by Labrador CMS