– Det at Høie løfter nettopp dette frem i sykehustalen og at det har fått en sentral plass i regjeringsplattformen, er veldig gledelig, sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse. Foto: Vidar Sandnes

Fornøyd med regjeringens satsing på psykisk helse og rusomsorg

– Han trakk frem noe viktig, nemlig at bærekraft er mer enn penger, sier generalsekretæren i Rådet for psykisk helse. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I helseminister Bent Høies sykehustale for 2018 fikk psykisk helse og rusomsorg en sentral plass.

– Vi kan ikke være bekjent av at mennesker med psykiske helseutfordringer i snitt lever 20 år kortere enn andre. Den største utfordringen innen psykisk helsevern er at vi ikke klarer å levere gode nok og likeverdige tjenester. På flere områder må kvaliteten bli bedre, og det er for stor variasjon, sa Høie.

Mer trygghet
Han trakk frem at i den nye regjeringsplattformen skulle de legge frem en opptrappingsplan for psykisk helsevern for barn og unge. 

I tillegg understreket Høie at de jobber med å utvikle pakkeforløp for psykisk helse og rus, og de første vil bli tatt i bruk i 2018, for mer forutsigbarhet og mindre variasjon.

– Med pakkeforløp får pasientene vite hva som skal skje når i behandlingen, og de får en kontaktperson som følger dem opp. Det gir bedre behandling og trygghet for pasienten. Den tryggheten skal mennesker med rusproblemer og psykiske helseutfordringer også ha, sa Høie.

Bærekraft 
Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, er fornøyd med fokuset til Høie.

– Han trakk frem noe viktig, nemlig at bærekraft er mer enn penger. Vi er opptatt av mestring og det å kunne leve et verdig liv, så det at Høie løfter nettopp dette frem i sykehustalen og at det har fått en sentral plass i regjeringsplattformen, er veldig gledelig, sier Gundersen til Dagens Medisin.

Hun påpeker imidlertid at bærekraft i psykiatrien og rusomsorgen også handler om ledernes evne til mestring.

– Det finnes så utrolig mange dyktige fagfolk og ledere, men de trenger gode rammer for å kunne lykkes. Jeg er fornøyd med målene som ble skissert under sykehustalen og er spent på gjennomføringen, sier hun.    

Powered by Labrador CMS