– Han sier at vi ikke skal jobbe fortere. Samtidig sier han at ressursene er knappe, og det er jo en skvis som våre medlemmer opplever og gir uttrykk for, sier Marit Hermansen. Foto: Vidar Sandnes

– Jeg oppfatter at Høie har hørt på de tillitsvalgte

Etter helseministerens sykehustale sier Legeforeningens president, Marit Hermansen, at det er bra at Høie har hørt på de som jobber i systemet.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I sykehustalen for 2018 trakk helseminister Bent Høie frem at de ansatte ikke skal løpe mer enn de gjør i dag. I alle sine fire tidligere sykehustaler har Høie avsluttet med å snakke om pasientens helsevesen.

I 2015 berømmet han samtidig helsepersonell for å være med på laget. I årets sykehustale avsluttet han med en takk til alle som jobber i helsevesenet og som «leverer helsetjenester i verdensklasse».

– Utfordring å få investert nok
President i Legeforeningen, Marit Hermansen, sier det er bra at Høie har hørt på de som jobber i systemet.

– Han sier at vi ikke skal jobbe fortere. Samtidig sier han at ressursene er knappe, og det er jo en skvis som våre medlemmer opplever og gir uttrykk for. Og da har han jo noen virkemidler som han kan bruke og som vi vil følge med på om han kommer til å gjøre, sier Hermansen og trekker frem forskriften om ledelse og kvalitetsforbedring, som er tydelig på hvilke krav som settes til ledere for å sikre faglig forsvarlige tjenester og systematisk arbeid med kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet.

– I tillegg er det jo en utfordring å få investert nok slik at vi faktisk kan jobbe godt. Det er noe vi er opptatt av, sier Hermansen.

Pasientnære ledere
Høie trakk også frem bedre planlegging fra ledere som et viktig element for å få legene tilbake til pasientene og pasientbehandling. Hermansen understreker at for å få til god planlegging må det gis makt til myndighet til de pasientnære lederne.

– Det er de som vet hvordan forholdene er og som kan ha tett samarbeid med de ansatte og tillitsvalgte. Da får man oversikt over hva som kan gjøres på den spesifikke arbeidsplassen for å utnytte fagfolkenes kompetanse best. 

Høie har i forkant av sykehustalen hatt et nasjonalt dialogmøte med de tillitsvalgte ved sykehusene. Marit Hermansen mener dette møtet har vært viktig.

– Jeg oppfatter at han har hørt på de tillitsvalgte. Det er så lange lederlinjer i norsk sykehusvesen, så det at ministeren faktisk har kontakt med de tillitsvalgte er svært viktig, sier hun.  

Powered by Labrador CMS