– Høie har en annen virkelighetsbeskrivelse enn jeg opplever er realiteten

Det sier Kjersti Toppe (Sp), som støttes av Nicholas Wilkinson (SV) i at Høie sier lite om økonomien: – Det som ligger under er at de fortsatt skal kutte og effektivisere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RIKSHOSPITALET: – Det er alvorlige signaler når Høie sier at økonomi betyr ingenting, men at det må jobbes smartere. Vi i helsevesenet har jobbet smartere i veldig mange tiår – alle er enige om det. Men det som ligger under her er at de fortsatt skal kutte og effektivisere, og det er ingenting om økt bemanning, heller ikke i den nye regjeringsplattformen.

– Det er skremmende i et helsevesen hvor folk allerede løper fort og hvor pasientbehandlingen blir for dårlig. Vi trenger mer ressurser, økonomien må på plass, og ingenting i sykehustalen gir oss noen tegn på bedre økonomi, dessverre, sier Nicholas Wilkinson (SV) om Bent Høies sykehustale.

Les hele talen her.

Savner krav om stedlig ledelse
Han er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, hvor også Kjersti Toppe (Sp) sitter. Hun er enig med Wilkinson i at Høie ikke ser noe om økonomi.

– Jeg lurer på om helseministeren har vært ute og sett hvordan det egentlig er på sykehusene nå. Sengekapasiteten i somatikken bygges ned. Det er innført innsatsstyrt finansiering i psykisk helsevern, som gjør at helseforetakene taper penger. Fagmiljøet er i oppstandelse. Ingenting av dette blir kommentert i talen. Det er en helt annen virkelighetsbeskrivelse Høie har enn det jeg opplever er realiteten, poengterer Toppe.

Helseministeren viste til at bedre ledelse og organisering vil frigjøre tid til pasientbehandling. Toppe mener statsråden burde vært enda klarere.

– Høie sier ikke noe om hvordan han vil sikre bedre ledelse og han gjør ingenting for å sikre stedlig ledelse, som hele helsetjenesten ber om. Dette vil ikke Høie innføre, og det henger jo ikke sammen, sier Toppe.

Vil forfølge IKT-skandalen
Hun reagerte også på Høies uttalelser i forbindelse med IKT-skandalen i Helse Sør-Øst.

– Det er rart å være vitne til at han nevner denne skandalen, sier jaja, vi trenger private og skyver det fra seg. Det reagerer jeg sterkt på. Det er nesten den mest alvorlige saken i fjor, og han kunne sagt noe mer styrende om dette, mener Toppe.

Wilkinson påpeker at han vil være helt sikker på at hans helseopplysninger ikke forsvinner ut av landet.

– Sikkerheten er for lav. Det er for dårlig kompetanse i det private. Det er faktisk i det offentlige vi jo har bygget opp kompetansen. Denne kompetansen må brukes så vi kan sikre vår informasjon, sier SV-politikeren.

Han legger til at Senterpartiet og SV vil jobbe videre sammen om pasientinformasjon og IKT-sikkerhet.

– Vi vil stoppe privatiseringseksperimentet som Høyre bedriver med vår pasientinformasjon, sier Wilkinson.

Toppe understreker at de to partiene vil forfølge IKT-saken.

– Dette er en veldig alvorlig politisk sak. Tilsvarende saker i Sverige har ført til at statsråder har måttet gå av. I Norge skjer dette, men ingen tar politisk ansvar. Vi nekter å akseptere det. Det skal være en høring i Stortinget i slutten av januar. Vi kommer til følge saken tett. Vi aksepterer ikke at vi har et helsevesen der pasientinformasjonen ikke er trygg, sier Toppe.

Gir Høie ros
Nicholas Wilkinson mener Høie også skal ha ros – for sin ambisjon om å skape pasientens helsetjeneste.

– Det er bra at Høie pusher på at pasienten skal være i førersetet for behandlingen sin.

Kjersti Toppe sier hun er glad for at den neste nasjonale sykehusplanen skal omhandle psykisk helsevern.

Hun er også fornøyd med at et nytt ekspertpanel skal gi pasienter med alvorlig livsforkortende sykdom en ny vurdering av alle behandlingsmuligheter, i Norge eller i utlandet.

– Dette er noe Senterpartiet har foreslått før, bemerker Toppe.

Powered by Labrador CMS