– Her var det en statusrapport, ingen ambisjoner

Både KrF-politikeren Olaug Bollestad og Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet etterlyser flere tiltak fra helseministeren, som hvordan løse utfordringene knyttet til økende antallet eldre pasienter i helsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RIKSHOSPITALET: – Statsråden begynner og avslutter med de 139.000 som jobber i tjenesten, og det er jo de som skaper tjenesten. Jeg er veldig overrasket over at han ikke viet det mer oppmerksomhet. Her var det en statusrapport, ingen ambisjoner.

– Vi merket oss at helse ikke er blant de seks viktigste sakene i den nye regjeringsplattformen, og sykehustalen reflekterte det. Her var det ingen nye ambisjoner, ingen tanker om hvordan håndtere den aldrende befolkningen, sier Ap sin helsepolitiske talsperson og medlem av helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, Ingvild Kjerkol til Dagens Medisin.

Hun mener Høie i sin sykehustale tirsdag heller ikke hadde gode løsninger for hvordan de ansatte skal gjøre mer.

Les sykehustalen her.

– Han sa at de ikke skal jobbe fortere. De skulle svømme – med referanse til egen erfaring fra hotell- og restaurant, hvor det ble lite sittende sure gjester i restauranter hvis hotellet var fullt. I helsetjenesten kommer det syke folk som skal ha behandling, ikke ut fra betalingsevne. Det synes jeg han hadde litt for få konkrete tanker om.

Bollestad er enig i at Høie snakket for lite om utfordringene ved økende antall eldre.

– En av våre største utfordringer er utrolige mange flere eldre, som lever lengre og har mye mer kompleks sykdomsbilde. Den utfordringene nevnte han ikke. Hvis vi ikke nå begynner å ruste oss kompetanse-, planleggings og ressursmessig, vil vi ha en stor utfordring om få år, mener Bollestad.

Mer om forebygging
Bollestad savnet også mer om hvordan løse utfordringene med å ha nok folk og rett folk i helsetjenesten for å kunne håndtere utfordringene.

– Høie sa lite og ingenting om hva slags sykepleierutdanning og hvilke legespesialiteter og andre yrkesgrupper vi trenger.

KrF-politikeren skulle også ønske at helseministeren var mer opptatt av forebygging av psykiske lidelser.

– Høie sa mye om rus og psykisk helsevern, som er en viktig pasientgruppe, men lite om forebygging som skal være med på å løse utfordringen – ikke bare behandling, understreker Bollestad, som er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Djerv målsetting
Høie viste til at bedre ledelse og organisering er løsningen på en bærekraftig helsetjeneste.

– God ledelse er viktig for å hente ut mest mulig av ressursene og for å holde sykefraværet lavt. Samtidig må det være ressurser for lederne å jobbe med, sier Kjerkol og legger til:

– Høie har en djerv målsetting med en ventid på under 50 dager. De siste dagene har vi sett store overskrifter om ventetid på opptil et halvt år i psykiatrien. Det er mye å hente på rus og psykiatri, som Høie sier er satsningsområder. Den gylne regel er fortsatt et munnhell og vanskelig å få til – det rapporteres i hele landet om kutt i psykiatrien, kommenterer Kjerkol.

Olaug Bollestad sier en viktig del av ledelse er å ta med de ansatte.

– Derfor må vi ha de ansatte med på alle nivåer, understreker Bollestad – og får et klart bekreftende nikk fra Ingvild Kjerkol.

Hør hele intervjuet med Olaug Bollestad og Ingvild Kjerkol øverst i saken.

Powered by Labrador CMS