–Dette er en alvorlig situasjon, og det er satt i gang tiltak for å begrense skadene i forbindelse med innbruddet, sier Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst. Arkivfoto Foto:

Innbrudd i datasystemene i Helse Sør-Øst

– Det er ikke noe som så langt tilsier at innbruddet har fått konsekvenser for pasientbehandlingen eller pasientsikkerheten, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag 8. januar ble Sykehuspartner, en del av Helse Sør-Øst, varslet av HelseCert (Norsk Helsenett) om at det pågikk unormal aktivitet mot datasystemer i regionen. Sykehuspartner og Helse Sør-Øst ser alvorlig på situasjonen.

Det er ifølge Helse Sør-Øst grunn til å anta at trusselaktøren er en avansert og profesjonell aktør.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og det er satt i gang tiltak for å begrense skadene i forbindelse med innbruddet. Ledelsen i helseforetakene i regionen har vært løpende orientert, og det er ikke noe som så langt tilsier at innbruddet har fått konsekvenser for pasientbehandlingen eller pasientsikkerheten.

– De beste ressursene i Sykehuspartner arbeider nå sammen med den fremste ekspertisen i landet for å skaffe oversikt over, og løse situasjonen, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus.

Helsedirektoratet koordinerer
Både Helse Sør-Øst og Sykehuspartner er i beredskap. Det operative ansvaret ligger i Helse Sør-Øst, i nært samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Helse- og omsorgsdepartementet bedt Helsedirektoratet om å koordinere det videre arbeidet med hendelsen.

– Når vi vet at det pågår slik aktivitet rettet mot våre systemer, er det viktig at alle ansatte i helsetjenesten følger de råd som gjelder for bruk av IKT i tjenesten, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Ytterligere tiltak
Hittil er det ingen indikasjon på datainnbrudd i andre helseregioner, og det ser heller ikke ut til at kommunehelsetjenesten er rammet, ifølge Helsedirektoratet.

Det har vært gjennomført en rekke tiltak for å fjerne trusselen, og ytterligere tiltak vil gjennomføres i tiden fremover. Innbruddet er meldt til politiet.

Powered by Labrador CMS