FLERE REINNLEGGES: Hver femte pasient som ble skrevet ut til kommunehelsetjenesten ble akuttinnlagt innen 30 dager etter utskrivelse, og antallet reinnleggelser har økt fra 2011 til 2016. Arkivfoto Foto:

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser

Det er dobbelt så mange reinnleggelser blant pasienter som utskrives fra sykehus til kommunehelsetjenesten, som for øvrige pasienter. – For dårlig samhandling og etterlevelse av krav, konkluderer Riksrevisjonen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tirsdag la Riksrevisjonen frem sin årlige rapport om Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statlige selskaper. Ett av områdene som er gjenstand for kritikk er samhandlingen mellom sykehusene og kommunehelsetjenesten.

Ifølge Riksrevisjonens undersøkelser var andelen reinnleggelser i fjor over dobbelt så høy for pasienter som ble skrevet ut til kommunehelsetjenesten, som for øvrige pasienter. Hver femte pasient som ble skrevet ut til kommunehelsetjenesten ble akuttinnlagt innen 30 dager etter utskrivelse.

Les også saken: Flere reinnleggelser hos eldre enn før samhandlingsreformen

Manglende kunnskap
Riksrevisorens konklusjon er at bedre samhandling kan redusere omfanget av unødvendige reinnleggelser av pasienter som skrives ut til kommunehelsetjenesten.

Riksrevisjonen påpeker at informasjon om utskrivning av pasienter som sykehusene sender til kommunehelsetjenesten ikke har en kvalitet som sikrer helhetlige og koordinerte pasientforløp.

Helseforetakene sikrer heller ikke at kunnskap hos de ansatte er god nok.

– Sykehusene bør følge opp at de ansatte kjenner til virkemidler og etterlever krav ved overføring av slike pasienter, uttaler riksrevisor Per-Kristian Foss i pressemeldingen fra Riksrevisjonen.

«Det er i liten grad etablert en systematisk opplæring av utførende helsepersonell i regelverk, prosedyrer og rutiner for utskrivning av pasienter i de undersøkte helseforetakene. I tillegg gjennomføres det i liten grad rutinemessige kontroller på utførende nivå for å kvalitetssikre informasjonen som sendes til kommunehelsetjenesten i eksempelvis pleie- og omsorgsmeldinger, epikriser og medisinlister», heter det i rapporten.

Ikke samsvar
I rapporten vises det til at ni av ti pasienter som skrives ut til kommunehelsetjenesten har flere ulike sykdommer. For disse pasientene har liggetiden blitt kortere i perioden 2011-2016, samtidig som andelen reinnleggelser har økt.

Riksrevisjonen viser til at kortere liggetid er i tråd med samhandlingsreformens intensjoner, men at det samtidig stiller store krav til at sykehusene sikrer en god utskrivningsprosess.

Undersøkelsen til Riksrevisjonen avdekker at det tilbudet i kommunene som eldre tilbys i mange tilfeller ikke samsvarer med det sykehuset mener at pasientene trenger etter utskrivelse.

Det fører i blant til at sykehuslegene velger å utsette utskrivning, noe som etter Riksrevisjonens oppfatning er forståelig, men som ikke støtter samhandlingsreformens mål om at tjenester skal ytes på lavest mulig nivå. Riksrevisjonen understreker også at en slik praksis vil kunne øke liggetid og kostnader.

HOD: – Igangsatt tiltak
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) skriver i sin kommentar i rapporten at det er igangsatt flere tiltak for å forbedre kommunikasjonen og informasjonsutvekslingen mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten.

Statsråden viser også til at mange sykehus, kommuner og fastleger fortsatt sliter med gammel informasjonsteknologi som bidrar til problemer.

Powered by Labrador CMS