IKKE OPTIMALT: – Å åpne for at leger med med fire til seks-årsstillinger får gjennomstrømningsstilling, reduserer insitamentet til å gi fast ansettelse, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

– OUS må selv rydde opp

– De løsningene sentrale parter har sett på er ikke svar på OUS sine utfordringer. Det grunnleggende er for få fast ansatte og manglende utlysning, sier legepresidenten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ylf-tillitsvalgte er fortvilt over situasjonen som de mener 550 av OUS sine 110 LIS-leger er kommet i: hvor de risikerer å stå uten jobb og uten mulighet til å få fullført de siste månedene av spesialistutdanningen sin.

HR-direktør ved OUS, Morten A. Meyer, mener OUS ikke skviser ut legene, at de prøver å finne løsninger og at det tar tid. Meyer uttaler også at det mangler overgangsordninger og at Spekter, Legeforeningen og Ylf må inn i dette arbeidet.

President Marit Hermansen i Legeforeningen er klar på at problemstillingene er noe OUS selv må rydde opp i.

– Dette er en OUS-utfordring. De løsningene sentrale parter har sett på er ikke svar på OUS sine utfordringer. Det grunnleggende er for få fast ansatte og manglende utlysning, sier Hermansen til Dagens Medisin.

Ikke i mål
Direktør for Spekter Helse, Sylvia Brustad, har følgende kommentar til saken:

INVITERER: – Spekter møter gjerne Legeforeningen for samtaler om måter å løse dette til felles beste for både legene og OUS, sier direktør for Spekter Helse, Sylvia Brustad. Foto: Thomas T. Kleiven

– Spekter er gjennom dialog med OUS og Legeforeningen gjort kjent med noen av de utfordringer som tas opp i Dagens Medisin. Vi har i dialogen med Legeforeningen diskutert ulike sider av disse problemstillingene og blant foreslått å inngå en midlertidig avtale som gir leger i fire- til seksårsstillinger mulighet for gjennomstrømming. Legeforeningen har foreløpig ikke ønsket dette, uttaler Brustad til Dagens Medisin og understreker:

– Spekter møter gjerne Legeforeningen for samtaler om måter å løse dette til felles beste for både legene og OUS.

Marit Hermansen svarer slik på spørsmålet om hvorfor Legeforeningen sier nei til Spekters forslag:

– Vi har vært i dialog med Spekter om dette. Utgangspunktet vårt har vært at sykehusene står fritt til å tilby leger med fire til seks-årsstillinger fast ansettelse. Å åpne for at leger med slike stillinger får gjennomstrømningsstilling, reduserer insitamentet til å gi fast ansettelse. Likevel har vi vært villig til å se på en slik løsning, men det forutsetter at man rydder opp i andre forhold. Der er vi ikke i mål, sier legepresidenten.

Løser ikke problemene
– I hvilken grad er det vanskelig for OUS at det ikke er laget noen overgangsordninger for LIS uten fast jobb?

– En overgangsordning løser ikke problemene. Dette handler om at OUS må ansette flere leger fast, få oversikt over LIS-ene og må lyse ut vikariater. Sentrale parter var enige om at leger skulle ta ansvar også for leger uten fast ansettelse, og det opplever vi ikke at OUS gjør.

– Er det mangler i regelverket når OUS viser til at de risikerer å ikke ha nok stillinger til å ta sitt ansvar for utdanningsinstitusjon?

– Nei, Her har OUS mye å gå på. I dag er det bare 20 prosent av LIS-ene ved OUS som har fast stilling så lenge etter at det fra sentralt hold ble avtalt klare prinsipper for fast ansettelse. Som sagt, de grunnleggende problemene er for få fast ansatte og manglende utlysning, svarer Hermansen og legger til:

– At så mange leger i spesialisering har gått årevis i en rekke vikariat er gamle synder ved OUS. OUS bør være bekymret. Her er det mange erfarne leger i spesialisering som ikke får videre jobb ved sykehuset, og de innehar en kompetanse som sykehuset trenger, poengterer Hermansen.

– Feil tall
Direktør for HR og personal ved OUS, Morten A. Meyer, understreker at prosentandelen fast ansatte på 20 prosent ikke er korrekt.

– Det blir veldig misvisende når Legeforeningens president sier til Dagens Medisin at bare 20 prosent av LIS-ene ved OUS har fast stilling. Av til sammen 1055 LIS i OUS, har 331 fast stilling i foretaket mens cirka 230 har fast stilling i annet foretak. Det innebærer at vel halvparten av LIS-legene i OUS har en fast stilling i bunn. Denne talloversikten fikk Legeforeningen i OUS tilsendt fra oss fredag 8. desember, opplyser Meyer til Dagens Medisin.

Saken er oppdatert med kommentar fra Morten Meyer ved OUS, 11. desember kl 1330.

Powered by Labrador CMS